Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Ziua în care România a ales Axa
Articole online

Ziua în care România a ales Axa

Mareșalul Antonescu și Adolf Hitler

Ziua în care România a ales Axa

Încă din 1937, România se afla sub controlul unui guvern fascist care semăna foarte mult cu cel al Germaniei, inclusiv cu legi antievreiești similare. Regele României, Carol al II-lea, a dizolvat guvernul un an mai târziu, din cauza unei economii falimentare, și l-a instalat pe patriarhul ortodox al României ca prim-ministru. Însă moartea patriarhului și revolta țărănească au provocat o nouă agitație din partea organizației paramilitare fasciste Garda de Fier, care a încercat să impună ordinea. În iunie 1940, Uniunea Sovietică a luat ilegal două provincii românești, iar regele a căutat un aliat care să îl ajute să îl protejeze și să liniștească extrema dreaptă din interiorul propriilor granițe. Astfel, la 5 iulie 1940, România s-a aliat cu Germania nazistă – doar pentru a fi invadată de „aliatul” său, ca parte a strategiei lui Hitler de a crea un imens front estic împotriva Uniunii Sovietice.

Regele Carol a abdicat la 6 septembrie 1940, lăsând țara sub controlul lui Ion Antonescu și al Gărzii de Fier. Semnarea Pactului Tripartit era acum inevitabilă. Formulat inițial la Berlin, la 27 septembrie, pactul recunoștea în mod oficial o alianță între Germania, Italia și Japonia, denumită „Axa„. Pe măsură ce tot mai multe națiuni europene au devenit supuse dominației și invaziei fasciste, și acestea au fost atrase în pact, deși ca parteneri inegali (Ungaria a fost transformată în „putere” a Axei la 20 noiembrie). Acum venise rândul României.

În timp ce România urma să recupereze teritoriul pierdut în favoarea Uniunii Sovietice atunci când germanii au invadat Rusia, va trebui să suporte, de asemenea, jefuirea resurselor sale de către germani ca parte a efortului de război nazist. Pe lângă preluarea controlului asupra puțurilor și instalațiilor petroliere ale României, Hitler avea să se servească de culturile agricole ale țării, provocând o penurie de alimente.

Registration

Aici iti poti reseta parola