Evenimentul Istoric > Articole online > Ziua în care Hitchcock a refuzat să se întâlnească cu Spielberg
Articole online

Ziua în care Hitchcock a refuzat să se întâlnească cu Spielberg

Hitchcock este unul dintre cei mai mari regizori din istoria cinematografiei, și potrivit unui studiu realizat de doi specialiști din Torino, personalitatea care a influențat cel mai mult istoria celei de-a 7-a arte, fiind plasat înaintea lui Stevel Spielberg și Brian de Palma.

De altfel, Spielberg va declara în repetate rânduri că a fost influențat de Stanley Kubrick, Daviud Lean sau Jacques Tati, însă nici un alt realizator nu l-a marcat într-o asemenea măsură ca Alfred Hitchcok, al cărui spirit tutelar plutește mai ales în primul său succes, „Fălci”.

De altfel, Spielberg a preluat multe dintre inovațiile tehnice ale maestrului său, inclusiv faimosul „travelling compensat” sau „contra-zoom-ul”, numit și efectul „Vertigo”, după filmul în care a fost utilizat în premieră.

În anii 1960, Spielberg avea obiceiul de a se fofila în culisele studiourilor Universal. Astfel, în 1965, el reușește să se strecoare pe platourile unde se filma „Cortina sfâșiată” pentru a-l observa pe maestrul său în acțiune.

Rătăcit printre cei 500 de figuranți, tânărul Spielberg este reperat imediat de al treilea asistent de regie, care îl dă afară de pe platou.

„Am stat timp de zece minute, înainte să mi se ceară să plec. Am putut să-l văd pe Hitchcock și pe Julie Andrews, erau foarte departe și eu abia sosisem”, va declara regizorul în 2016 pentru Entertainment Weekly.

Zece ani mai târziu, va încerca din nou să se furișeze pe platourile unde Hitchcock turna ultimul său film, „Complot de familie”. După cum scrie The Independent, văzând „un tânăr intrus dând târcoale”, artistul cere ca acesta să fie alungat.

Dar Spielberg nu se dă bătut. Aureolat de succesul de casă obținut cu „Fălci”, regizorul își activează toate relațiile pentru a obține o întâlnire cu idolul său. Printre cei la care face apel se numără și actorul Bruce Dern, care jucase în două filme ale lui Hitchcock, „Marnie” și „Complot de familie”.

În autobiografia sa, intitulată Things I’ve Said, But Probably Shouldn’t Have (2014), Dern își amintește cum a făcut pe mediatorul pentru Spielberg pentru o simplă întâlnire de zece minute cu Hitchcock: „I-am zis (lui Hitchcock): «Ești idolul lui. Vrea doar să se așeze cinci minute la picioarele tale și să discute cu tine».”

Însă acesta ar fi refuzat: „Nu e băiatul care a făcut filmul cu peștele? Nu aș putea niciodată să mă așez să stau de vorbă cu el. Când îl văd (filmul) mă simt ca o târfă.”

Și Hitchcock a continuat:

„Sunt voice-over la atracția Fălci (de la parcul de distracții Universal Studios). M-au plătit cu un milion de dolari pentru asta. Am făcut-o dar mă simt ca o prostituată. Nu pot să mă așez să stau de vorbă cu băiatul care a făcut filmul cu peștele. Nu aș putea nici măcar să-i ating mâna?”

Glumea Hitchcock sau a inventat atunci pe loc un pretext?

Nu există nici un indiciu că regizorul și-a împrumutat vocea pentru scena „Fălci” din parcul de distracții, scrie Vanity Fair. Se poate totuși ca Hitchcock, acționar la studiourile Universal, să se fi referit la un clip promoțional pentru Universal Studios Tour Hollywood, în care apare și el.

Cert este că Spielberg nu a apucat niciodată să-și vadă idolul.

Registration

Aici iti poti reseta parola