Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ziua în care Fidel Castro a intrat triumfător în Havana și a înlăturat guvernul susținut de americani
Articole online

Ziua în care Fidel Castro a intrat triumfător în Havana și a înlăturat guvernul susținut de americani

Fidel Castro

Ziua în care Fidel Castro a intrat triumfător în Havana și a înlăturat guvernul susținut de americani

Revoluția trecuse prin mai multe etape, începând cu un asalt eșuat asupra unei cazărmi și cu întemnițarea ulterioară a lui Castro în 1953. După eliberare și exil în Mexic, el și alți 81 de revoluționari au ajuns înapoi în Cuba pe un iaht mic, Granma, în 1956. Pe parcursul următorilor doi ani, forțele lui Castro și alți rebeli au dus ceea ce a fost în primul rând o campanie de gherilă, frustrând forțele semnificativ mai mari ale lui Batista. După o ofensivă eșuată a armatei lui Batista, gherilele lui Castro au coborât din ascunzătorile lor din munții din sud și au început să se îndrepte spre nord-vest, spre Havana. Depășiți numeric, dar susținuți de majoritatea civililor pe care i-au întâlnit pe drum, generalii Ernesto „Che” Guevara și Camilo Cienfuegos au capturat orașul Santa Clara la 31 decembrie 1958, determinându-l pe Batista să fugă din țară.

Când a aflat vestea, Castro a început ceea ce a fost în esență o paradă a victoriei, ajungând la Havana o săptămână mai târziu

Fidel Castro a devenit prim-ministru al Cubei în luna următoare și a jucat un rol important în construcția noului stat. Contrar convingerilor comune, el nu a instituit imediat un regim comunist. Dimpotrivă, a pornit rapid într-un turneu de bunăvoință în Statele Unite, unde președintele Dwight D. Eisenhower a refuzat să se întâlnească cu el, și a călătorit în America pentru a obține sprijin pentru propunerea sa ca SUA să facă pentru propria emisferă ceea ce făcuse pentru Europa prin Planul Marshall.

În ciuda acestor deschideri, guvernul lui Castro avea să se alinieze în mod inevitabil cu cealaltă parte a diviziunii Războiului Rece. Reformele lui Castro au inclus redistribuirea bogăției și a terenurilor, precum și alte priorități socialiste care nu erau prietenoase cu întreprinderile străine, ceea ce a dus la o dușmănie cu Statele Unite și la o alianță strânsă cu Uniunea Sovietică. Această rivalitate – care aproape a dus la un război nuclear între superputeri doar trei ani mai târziu – a modelat istoria recentă a regiunii. Castro va guverna până la începutul anilor 2000, când a fost înlocuit de fratele său. În acest timp, embargoul american asupra Cubei a împiedicat visul lui Castro de a crea o republică socialistă, iar sute de mii de oameni au fugit din ce în ce mai mult din țară.

Cuba pe care a lăsat-o în urmă a fost departe de cea pe care spera să o construiască atunci când a intrat în Havana, dar Castro rămâne una dintre cele mai influente figuri politice ale secolului XX. El a murit în 2016.

Registration

Aici iti poti reseta parola