Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Vizita lui Fidel Castro la New York
Articole online

Vizita lui Fidel Castro la New York

Castro

18 septembrie 1960: Vizita lui Fidel Castro la New York

În momentul în care Castro a sosit la New York, în septembrie 1960, relațiile dintre Statele Unite și Cuba se deteriorau rapid. De la preluarea puterii în ianuarie 1959, Castro înfuriase guvernul american cu politicile sale de naționalizare a companiilor și investițiilor americane în Cuba.

Unii oficiali americani, cum ar fi vicepreședintele Richard Nixon, credeau că Castro înclina periculos spre comunism. (Castro nu și-a proclamat public adeziunea la comunism până la sfârșitul anului 1961, când a declarat că este „marxist-leninist”).

În martie 1960, președintele Dwight D. Eisenhower a ordonat CIA să înceapă antrenarea exilaților cubanezi pentru a răsturna regimul lui Castro. Când Statele Unite au suspendat importul de zahăr cubanez în 1960, guvernul lui Castro s-a adresat Uniunii Sovietice pentru asistență economică. Rușii au fost bucuroși să facă acest lucru.

În septembrie 1960, Castro a condus o delegație la New York pentru a se adresa Adunării Generale a Națiunilor Unite. El și anturajul său au făcut senzație imediat, hotărând să se cazeze la Hotelul Theresa din Harlem. Acolo, Castro s-a întâlnit cu mai mulți lideri afro-americani, printre care Malcolm X de la Nation of Islam și poetul Langston Hughes.

La 26 septembrie, Castro a lansat un atac fulminant la ceea ce el a numit „agresiunea” și „imperialismul” american. Timp de peste patru ore, Castro a criticat politica americană față de Cuba și alte națiuni din America Latină, Asia și Africa. Statele Unite, a declarat el, au „decretat distrugerea” guvernului său revoluționar.

Vizita lui Castro și lungile denunțuri publice au marcat punctul final de ruptură în relațiile dintre SUA și Cuba

În ianuarie 1961, administrația Eisenhower a întrerupt toate relațiile diplomatice cu Cuba. În aprilie 1961, la scurt timp după ce și-a preluat mandatul, președintele John F. Kennedy a ordonat invazia din Golful Porcilor, iar forța exilată cubaneză, înarmată și antrenată de CIA, a debarcat în Cuba. Atacul a fost un fiasco.

Puterea lui Castro în Cuba a fost consolidată de victoria din Golful Porcilor asupra „imperialiștilor” americani. Castro a rămas liderul de necontestat al guvernului comunist din Cuba timp de peste patru decenii; între timp, relațiile dintre Statele Unite și Cuba au rămas tensionate.

La sfârșitul lunii iulie 2006, Fidel Castro, care nu se simțea bine, a cedat temporar puterea fratelui său mai mic, Raul. Fidel Castro a demisionat oficial în februarie 2008. În 2015, relațiile dintre SUA și Cuba au fost normalizate, prin deschiderea ambasadelor și a misiunilor diplomatice în ambele țări și prin relaxarea restricțiilor de călătorie.

Castro a murit la 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola