Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ziua în care Armata britanică a preluat controlul unui sat pentru a se pregăti de Ziua Z
Articole online

Ziua în care Armata britanică a preluat controlul unui sat pentru a se pregăti de Ziua Z

invazie

În decembrie 1943, armata britanică a preluat controlul unui sat pentru a se pregăti pentru invazia aliată din Normandia. Pe coasta de sud a Regatului Unit, în Dorset, mica așezare Tyneham se afla într-o zonă pe care armata dorea să o folosească pentru a se antrena pentru Ziua Z.

Ziua în care Armata britanică a preluat controlul unui sat pentru a se pregăti de Ziua Z

Locuitorii acestei mici comunități au fost instruiți să își părăsească locuințele cu un preaviz de 28 de zile, fosta lor casă fiind absorbită în zona extinsă de antrenament militar din jurul Lulworth. Antrenamente vitale s-au desfășurat în secret în Tyneham și în împrejurimi, în perioada premergătoare Zilei Z, la 6 iunie 1944.

În timp, clădirile care alcătuiesc satul au fost deteriorate de antrenamentele militare

După cel de-al Doilea Război Mondial, foștii locuitori au contactat guvernul britanic pentru a se interesa când și dacă se pot întoarce. Solicitările lor au fost respinse, deoarece zona de antrenament extinsă a fost considerată de militari ca fiind locul perfect pentru a antrena echipajele de tancuri staționate la Bovington Camp, care se afla în apropiere.

Zona de siguranță de la Lulworth Ranges era în largul mării, iar noul poligon avea dealurile înalte. Odată cu instituirea zonei de excludere a mării, era logic să fie inclusă și zona din jurul Tyneham.

Rămășițele de la Tyneham sunt deschise pentru vizitatori în fiecare weekend și pentru perioade prelungite în timpul principalelor perioade de vacanță din Marea Britanie.

Micul sat este completat cu o școală și numeroase foste case, toate centrate în jurul bisericii St. Mary’s Church. Școala și biserica sunt în stare excelentă, în timp ce casele au căzut victime ale deteriorării de-a lungul anilor. Terasa structurii care a găzduit cândva oficiul poștal din Tyneham este doar o „cochilie”, la fel ca și celelalte căsuțe.

Atât biserica, cât și școala au fost supuse unor lucrări de conservare și servesc drept o resursă excelentă pentru vizitatori pentru a afla mai multe despre istoria satului și a celor care au trăit acolo.

Există o plimbare prelungită până la coastă în Worbarrow Bay, direct din sat

Golful face parte din situl Jurassic Coast, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plimbarea de un kilometru și jumătate ar trebui făcută rămânând pe potecă – deoarece încă face parte din zona de antrenament a armatei britanice, ar putea fi prezente muniții uzate și/sau neexplodate. 

Se crede că Arthur Grant este ultimul fost locuitor în viață al satului. Fotograf local, acesta a părăsit Tyneham în 1943, când aveau loc pregătirile pentru Ziua Z. S-a întors ocazional pentru a participa la comemorările și ceremoniile organizate acolo.

Dorința supremă a lui Grant a fost să se întoarcă într-o zi în Tyneham definitiv. Această dorință a fost îndeplinită în 2010, când cenușa sa a fost înmormântată în curtea bisericii, după moartea sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola