Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Zeificat de Sergiu Nicolaescu, sub numele comisarul Miclovan, era un criminal și un tâlhar. Banda Voinescu-Cairo, care l-a făcut celebru
Articole online

Zeificat de Sergiu Nicolaescu, sub numele comisarul Miclovan, era un criminal și un tâlhar. Banda Voinescu-Cairo, care l-a făcut celebru

Teohari Georgescu, un trădător școlit de NKVD, ajunge ministrul de Interne, pe 6 martie 1945, și își aduce alături doi tovarăși de nelegiuiri, Voinescu și Cairo, pe care i-a înscris în Partidul Comunist.

La operațiune a participat și un anume Florică Florescu, specializat în spargerea băncilor. Zis „Gura de lup”, Florescu tăia casele de bani prin placa din spate, cu o „gură de lup”  specială. Tăierea plăcilor de oțel stratificate pentru a ajunge la compartimentele cu bani, necesita un procedeu aparte.

Acesta, după ce și-a luat partea, a fugit în Franța. În acest fel a putut să scape de pușcărie. Polițiștii brașoveni nu au putut să-i prindă, și multă vreme s-a discutat despre jaf.

Sinucidere ca-n filme

După lovitura de la Brașov, comisarii-spărgători au mai comis câteva furturi la filiale ale BNR din țară și din București. Au ucis cu sânge rece pe oricine le-a stat în cale. Au fost opriți de brigada „Fulger”,  trupă de elită condusă de comisarul Eugen Alimănescu.

După fuga în Franța, Florica lăsase „moștenire” în banda Voinescu-Cairo un ucenic, pe Istrate, pe care îl învățase „meserie”. Numai că acesta era foarte nemultumit de partea lui din pradă și, amenințat de Alimănescu, care-i promisese solemn că o să-i pună în cârcă mai multe cazuri nerezolvate, a acceptat să-i dea în gât pe comisarii-spărgători.

În urma unui pont dat de Istrate, brigada lui Alimănescu a aflat care va fi următoarea spargere a lui Voinescu și Cairo, aceștia fiind prinși în flagrant.

Decât să reintre după gratii, cei doi au preferat să-și tragă câte un glonț mortal unul altuia. Presa nu  prea  a  semnalat  multe  informații   despre comisarii jefuitori, probabil din cauza faptului că aceștia erau membri în Partidul Comunist”, aflăm de pe gazetabrasovului.ro.

„Zeul” Alimănescu era tot un tâlhar

Eugen Alimănescu devine membru PCR în anul 1945 și este angajat în Poliție ca informator, avansat în foarte scurtă vreme la gradul de comisar. A fost angajat la Prefectura Poliției Capitalei, în calitate de comisar-șef la Brigada 4, care se ocupa de combaterea bandelor înarmate.

A devenit renumit la conducerea brigăzii sale formate din 22 de tineri justițiari, aleși chiar de comisar și antrenați pentru a interveni în cele mai periculoase situații.

Eugen Alimănescu s-a născut la 26 iulie 1916 la Slatina. Studii: 4 clase primare, urmate de 3 clase – Școala Normală „Preda Buzescu” din Slatina.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola