Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Zeificat de Sergiu Nicolaescu, sub numele comisarul Miclovan, era un criminal și un tâlhar. Banda Voinescu-Cairo, care l-a făcut celebru
Articole online

Zeificat de Sergiu Nicolaescu, sub numele comisarul Miclovan, era un criminal și un tâlhar. Banda Voinescu-Cairo, care l-a făcut celebru

Cei doi au dat cea mai mare spargere din primii ani ai instalării comunismului. Au jefuit, ca în filme, sediul BNR Brașov și au furat un milion de dolari și 300 de cocoșei de aur.

Tâlharii au fost opriți de brigada „Fulger”, condusă de comisarul Eugen Alimănescu, aproape zeificat de Sergiu Nicolaescu în personajul comisarul Miclovan, după luni întregi de căutări.

„Sediul Băncii Naționale se afla pe strada Porții, actuala Republicii, a­colo unde astăzi își are sediul Parchetul. Prinderea spărgătorilor a dus, până la urmă, la sfârșitul tragic al comisarului Alimănescu.

După amnistia din septembrie 1944, pușcăriile aproape că s-au golit de infractori. Comuniștii ilegaliști, pungașii mărunți și escrocii s-au trezit liberi pe străzi, să-și facă de cap.

Haosul de după război le-a priit de minune. Forțele de ordine nu făceau față noului val de bandiți, în plus, mulți dintre polițiști erau mână în mână cu infractorii. Răufăcătorii se războiau pe stradă ca-n filmele americane.

Nici în Brașov, lucrurile nu stăteau prea bine. Presa vremii scria despre nenorociți deghizați în soldați ruși, ce intrau în casele oamenilor și sub amenințarea cu arma furau mâncare și haine.

Ministrul care a angajat jefuitorii

Nu de puține ori s-a întâmplat ca șefi ai Poliției să fi fost capii afacerilor necurate. Ba chiar, capul Ministerului de Interne a fost implicat, indirect, într-un jaf care a stârnit vâlvă în toată țara.

Teohari Georgescu, ajuns  ministru de Interne în anul 1945, și-a amintit de doi colegi „Talentați” de pușcărie,Voinescu și Cairo. Banditul Cairo primise porecla aceasta în urma pungășiilor comise în Egipt, unde era destul de cunoscut în lumea interlopă.

Teohari Georgescu i-a numit  în funcțiile de comisar-șef al Circumscripției I, respectiv II din București, sub pretextul că aceștia își vor folosi cunoștințele de spărgători în anchetele polițienești.

Spargeri în serie

Voinescu și Cairo s-au înscris în Partidul Comunist, și la numai o săptămână de la învestitură, s-au pus pe treabă. Au dat o spargere ca-n filme la filiala BNR Brașov, de unde au furat un milion de dolari și 300 de cocoșei de aur.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola