Pentru că la un moment dat, Zoia Ceaușescu, fata cuplului dictatorial, prefera să bea vodcă, Nicolae Ceaușescu a interzis importul din URSS și Polonia al acestei băuturi, știind că vodca românească “Cristal” puțea a șpirt și nu era de băut.
Și în felul acesta nu am putut importa vodca poloneză, unde aveam un sold activ, sau din URSS, la preț foarte avantajos și în contrapartidă cu vin, povestea Ștefan Andrei, celebrul ministru de Externe al lui Ceaușescu.
Acasă la Nicu Ceaușescu
„Îmi amintesc că după ce am participat la masa dată în cinstea lui Ceaușescu cu ocazia zilei de naștere – cred că era la 26 ianuarie 1985 – Nicușor ne-a invitat pe mine și pe Dumitru Popescu să trecem pe la el acasă – pe undeva pe lângă Biserica Albă.
Acolo am băut un pahar de whisky, el s-a interesat despre cheia ultimului roman al lui D. Popescu (era un personaj central, era o artistă de operă) voind să afle dacă nu cumva Popescu voise să simbolizeze dragostea lui Nicușor cu…Daniela Vlădescu.
Din discuțiile de atunci îmi amintesc un episod povestit de Nicușor.
Cu două-trei săptămâni înainte de Congresul al XIII-lea, Nicușor i-a spus lui Nicolae Ceaușescu că Tudor Postelnicu este un prost, că urmărește să îndepărteze din conducere oamenii capabili, trimțându-i lui Ceaușescu fel de fel de materiale compromițătoare despre aceștia, că din indicațiile lui Postelnicu Securitatea se dedă la acțiuni care trezesc nemulțumirea oamenilor față de Nicolae Ceaușescu și așa mai departe.
Nicușor ne-a spus că taică-său l-a ascultat cu multă atenție, n-a comentat nimic și drept rezultat… l-a promovat pe Postelnicu membru supleant al CPEx”, scria Ștefan Andrei în cartea de amintiri “Jurnal din închisoare”, volumul I, apărută la editura Orizonturi în 2016.
Explicația
Tot acolo, Ștefan Andrei explică de ce se dăduse ordin ca toate localurile să se închidă la ora 22.00:
„Pentru că Nicu și Zoia stăteau târziu în baruri, au hotărât (cuplul Ceaușescu – n.red.) ca toate restaurantele să se închidă la 10-11. Turiștii au rămas stupefiați, nu mai veneau în România, nu mai spun ce se întâmpla cu musulmanii care trebuiau să mănânce după apusul soarelui, iar vara abia pe la 21.00 apunea soarele.
Când la întoarcerea din Finlanda i-am arătat că finlandezii mi-au spus că s-a redus numărul de turiști spre România din cauza programului unic în Europa, de închidere a restaurantelor,
Ceaușescu mi-a replicat că ar fi fost bine să le spun că ei ar trebui să fie recunoscători guvernului român că turiștii care își petrec vacanța de vară în România se întorc odihniți”.