Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin anunță o mobilizare militară parțială, chemând rezerviștii la acțiune imediată și intensificând războiul din Ucraina
Articole online

Putin anunță o mobilizare militară parțială, chemând rezerviștii la acțiune imediată și intensificând războiul din Ucraina

vladimir-putin

Putin anunță o mobilizare militară parțială, chemând rezerviștii la acțiune imediată și intensificând războiul din Ucraina

Într-o alocuțiune televizată miercuri dimineață, Putin a declarat că mobilizarea va începe imediat și că cei chemați vor primi același statut ca și rezerviștii obișnuiți din forțele armate.

În cadrul mobilizării vor fi înrolați 300.000 de rezerviști, a relatat The Washington Post, citând oficiali. Recruții și studenții nu vor fi chemați și îi va afecta doar pe cei cu experiență de luptă, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

În discursul său, Putin a reiterat că scopul invaziei Rusiei în Ucraina a fost eliberarea regiunii Donbas.

Potrivit BBC, liderul rus a acuzat, de asemenea, Occidentul că încearcă să șantajeze Rusia și a promis că „vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul”.

„Integritatea teritorială a patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate, repet, cu toate mijloacele pe care le avem”, a spus Putin, conform publicației.

„Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că totul se poate întoarce în direcția lor”, a adăugat el, potrivit BBC.

Oficialii separatiști pro-ruși din patru regiuni ocupate din estul și sudul Ucrainei au anunțat marți că vor organiza referendumuri privind aderarea la Rusia în următoarele zile. În replică, oficialii ucraineni au criticat referendumul ca fiind o „farsă” și au spus că nu va schimba nimic.

„Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă în mod ilegal părți din teritoriul ucrainean. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent ce are de spus Rusia”, a declarat în replică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat:

„Reconstrucționiștii ruși din teritoriile ocupate doresc să repete referendumul nazist privind Anschluss-ul Austriei. Ei se așteaptă la rezultate din 1938. În schimb, vor obține rezultatul lui Hitler din 1945”.

Oficialii occidentali au exprimat marți sentimente similare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că referendumurile sunt o „nouă escaladare a războiului lui Putin” și a spus că acestea nu au nicio legitimitate. Iar secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat reporterilor că voturile sunt „menite să distragă atenția de la starea dificilă în care se află în prezent armata rusă”, adăugând că SUA nu vor recunoaște rezultatul niciunui vot.

Referendumurile au loc după mai multe săptămâni de progrese ucrainene de-a lungul fronturilor de est și de sud ale războiului – inclusiv o contraofensivă punitivă în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, care a văzut eliberarea a mii de kilometri pătrați de teritoriu aflat anterior sub ocupația trupelor rusești.

În fața înfrângerilor majore de pe câmpul de luptă, armata lui Putin continuă să se confrunte cu un deficit enorm de personal. Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat luni că Rusia se luptă să găsească voluntari pentru a lupta în Ucraina, deoarece pierderile semnificative și performanțele slabe pe câmpul de luptă au dus la refuzul de a intra în luptă.

Chiar și faimosul Grup Wagner – mercenari privați cu legături strânse cu Kremlinul care luptă de luni de zile alături de trupele rusești în Ucraina – se confruntă cu propriile probleme de personal. Oficialul a declarat că Wagner a încercat să recruteze prizonieri pentru a lua armele în Ucraina în schimbul libertății lor, dar mulți refuză oferta.

Ministerul britanic al Apărării a evidențiat aceste deficiențe într-o evaluare recentă a serviciilor de informații, menționând că problemele lui Wagner și cursurile de pregătire scurtate de la academiile militare rusești indică faptul că „impactul provocării Rusiei în ceea ce privește forța de muncă a devenit din ce în ce mai sever”.

Registration

Aici iti poti reseta parola