Evenimentul Istoric > Istoria zilelor Noastre > Cresc tensiunile între Grecia și Turcia. De frica unor revendicări teritoriale, Grecia refuză să trimită echipament militar în Ucraina
Istoria zilelor Noastre

Cresc tensiunile între Grecia și Turcia. De frica unor revendicări teritoriale, Grecia refuză să trimită echipament militar în Ucraina

grecia si turcia

Recent, Turcia a solicitat Greciei să demilitarizeze insulele din Marea Egee

Un avertisment a fost lansat marți de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a declarat în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său din Macedonia de Nord, faptul că este necesară demilitarizarea insulelor din Marea Egee, întrucât sunt încălcate prevederile Tratatului de la Lausanne din 1923 şi Tratatului de la Paris din 1947.

Potrivit acestuia, insulele au fost cedate Greciei cu condiţia ca acestea să fie menţinute demilitarizate.

„Acordurile există, dar Grecia le încalcă. Le înarmează. Dacă Grecia nu opreşte această încălcare, suveranitatea insulelor va fi adusă în discuţie”, a spus el.

Grecia susţine că Turcia a interpretat în mod deliberat greşit tratatele privind forţele armate de pe insulele sale estice şi spune că are motive legale pentru a se apăra în urma acţiunilor ostile ale Ankarei, inclusiv o ameninţare de război de lungă durată dacă îşi extinde apele teritoriale.

Comentariile ministrului turc vin pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor dintre aliaţii NATO, care au un istoric de dispute pe o serie de probleme, inclusiv explorarea minerală în estul Mediteranei şi revendicări rivale în Marea Egee.

Grecia a refuzat să trimită vehicule de luptă în Ucraina

De frica unui posibil conflict, Grecia a refuzat să trimită în Ucraina cele aproximativ 100 de vehicule de luptă ale infanteriei de concepţie sovietică provenind din fostele stocuri est-germane, justificând faptul că insulele elene ar rămâne neprotejate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, de îndată ce transportoare blindate de fabricaţie germană vor ajunge în Grecia, vehiculele existente în stocul Atenei vor fi livrate Ucrainei.

Turcia testează în prezent suveranitatea mai multor insule din estul Marii Egee, ceea ce înseamnă că forţele armate greceşti sunt în stare de alertă.

Forțele Armate Elene aveau în inventar, la sfârşitul anului trecut, 167 de BMP-1, dintre care unele sunt echipate cu tunul antiaerian ZU-23-2.

Armata Germană avea la sfârșitul anului trecut 376 de vehicule de luptă Marder cu diverse modificări, 334 de noi vehicule de luptă Puma, precum și 257 de vehicule blindate cu roți Boxer.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola