Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Dracula a împlinit 125 de ani: Cum a fost răspândită legenda contelui
Articole online

Dracula a împlinit 125 de ani: Cum a fost răspândită legenda contelui

Dracula

Dracula a împlinit 125 de ani: Cum a fost răspândită legenda contelui

Pornind de la cartea scrisă de Bram Stoker, în ultimele decenii au apărut o mulțime de legende, iar cea mai cunoscută pentru români este aceea că Dracula a locuit în castelul Bran, care a devenit astfel unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din țara noastră.

În cartea lui Bram Stoker – care nu vizitase niciodată România – Dracula era un vampir cu o vechime de câteva secole, un descendent al hunului Attila. El conducea un castel din Transilvania ridicat pe un vârf de stâncă. Chiar dacă numele castelului nu este prezentat în carte, cei mai mulți au făcut alăturarea cu castelul Bran, care se aseamănă descrierii.

Conform istoricilor, Bram Stoker a folosit însă date dintr-un atlas din acele vremuri și astfel s-a ajuns la această locație. Mai mult, Stoker nu are nicio legătură cu România și a dezvăluit că ideea de a scrie această carte i-a venit după un coșmar.

Cum a devenit faimoasă legenda lui Dracula?

Trebuie spus că Dracula nu a devenit un personaj foarte cunoscut în perioada în care Bram Stoker a scris cartea. Dimpotrivă, aceasta nu a avut un succes semnificativ în acele vremuri. Mai degrabă filmele, piesele de teatru și jocurile apărute ulterior au făcut cunoscută povestea lui Dracula și au contribuit la vânzările pe care cartea le-a avut după moartea lui Stoker.

În ultimele decenii au apărut peste 100 de filme despre Dracula. Iar cel care a contribuit foarte mult la popularizarea legendei a fost cel apărut în 1931 cu numele Dracula. Despre acesta se spune că a creionat conceptul horror în filme.

Un alt film de succes despre Dracula i-a avut în distribuție pe Gerard Butler, Christopher Plummer și Jonny Lee Miller, cu denumirea Dracula 2000. Iar pentru cei pasionați de animații seria Hotel Transylvania a avut și ea un farmec aparte.

Din ultimele trei decenii și jocurile au avut o contribuție specială în mediatizarea legendei lui Dracula. Au apărut peste 20 de producții, iar printre cele mai cunoscute sunt Val Helsing și Dracula 5: The Blood Legacy. Nici industria de cazino nu a ignorat personajul Dracula. Drept urmare, cei de la Stake Logic au creat unul dintre cele mai cunoscute jocuri pentru utilizatorii din România. Denumit Dracula, acest slot este inspirat din povestea originală a lui Bram Stoker, iar printre simboluri se regăsesc chipul lui Dracula și obiecte legate de magie. Rivalizează cu celebrele jocuri Burning Hot, Shining Crown sau Book of Ra.

România profită de popularitatea pe care Dracula o are

Dracula este considerat al doilea cel mai cunoscut personaj fictiv din Europa după detectivul Sherlock Holmes. În aceste condiții, țara noastră încearcă să profite cât poate de legenda lui Dracula. Iar principalul mod în care acest lucru se întâmplă sunt tururile de la Castelul Bran.

Acesta a devenit un obiectiv turistic care atrage anual sute de mii de oameni, atât din țară cât și din străinătate. Aici se fac tururi ale castelului Bran, atât private cât și publice. Mai mult, castelul Bran mai poate fi închiriat și pentru evenimente private cum ar fi mese festive, concerte, baluri, petrecere și multe altele.

Castelul este deschis publicului în fiecare zi a săptămânii, cu mențiunea că lunea programul este mai scurt, de la ora 12 până la 18. Prețul unui bilet pentru adulți este de 45 de lei, în timp ce studenții, elevii și pensionarii beneficiază de reduceri.

Registration

Aici iti poti reseta parola