Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Viitorul șefului apărării german este sub semnul întrebării, în timp ce Berlinul rămâne fără muniție
Articole online

Viitorul șefului apărării german este sub semnul întrebării, în timp ce Berlinul rămâne fără muniție

Lambrecht

Viitorul șefului apărării german este sub semnul întrebării, în timp ce Berlinul rămâne fără muniție

Muniția se termină, achizițiile de avioane de vânătoare ar putea fi amânate, promisiunile privind cheltuielile de apărare nu au fost respectate, după cum menționează Politico

Marile ambiții ale Germaniei de a deveni puterea militară a Europei au un început șubred, iar ministrul apărării al țării, Christine Lambrecht, este tot mai mult atacată.

În ultimele zile, tensiunile au apărut în capitala germană și nu numai, pe măsură ce titlurile negative se adună. Parlamentarii din Bundestag, și nu numai din opoziția politică, iau în calcul posibilitatea plecării lui Lambrecht în următoarele luni.

Criticile din ce în ce mai mari vin pe fondul dezvăluirilor din această săptămână, potrivit cărora promisiunea îndrăzneață a Germaniei de a investi „de acum încolo, an de an” cel puțin 2% din producția sa economică în apărare a fost pusă în așteptare – nu doar anul acesta și anul viitor, ci chiar și mai departe – ceea ce îi face pe germani să rămână în urmă în cadrul alianței militare NATO.

Luate împreună, neajunsurile riscă să deraieze schimbarea epocală a Germaniei în ceea ce privește politica de securitate, supranumită Zeitenwende, când cancelarul Olaf Scholz a renunțat la ani de reticență militară și a proclamat că țara sa va injecta miliarde de dolari în consolidarea forțelor sale armate, sau Bundeswehr, la doar câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Scholz poartă o parte din vină, criticii spunând că nu a reușit să investească suficient capital politic pentru a se asigura că promisiunile sale de la începutul acestui an s-au adeverit.

Lambrecht și-a asumat cea mai mare responsabilitate

Ea a venit în această funcție cu puține cunoștințe militare anterioare și s-a trezit în curând ținta ironiilor publice, mai întâi pentru că a sărbătorit o livrare anticipată de 5.000 de căști de protecție în Ucraina la începutul acestui an ca fiind „un semnal clar” de sprijin, apoi pentru că și-a luat fiul cu elicopterul în cadrul unei vacanțe personale.

Dar acum, această ironie s-a transformat în condamnare, deoarece ea a cerut finanțare de ultim moment pentru a completa un stoc de muniție epuizat, în ciuda unor lipsuri cunoscute de mult timp.

Iar aceste critici vin și din partea partidelor din cadrul coaliției de guvernare din Germania.

„Putem, vă rog, să numim la un moment dat un ministru care să se ridice la înălțimea funcției?”, a declarat Viola von Cramon, deputat al Verzilor în Parlamentul European. „Este jenant din toate punctele de vedere – pentru Bundeswehr, pentru Germania – dar și pentru noi, în UE și pentru NATO. Atât de mult porțelan a fost spart într-un timp atât de scurt”.

Colegii de partid ai lui Von Cramon de la Berlin s-au abținut până acum să ceară public demisia lui Lambrecht – tot din respect pentru unitatea coaliției guvernamentale – dar, cu toate acestea, își exprimă nemulțumirea.

Deputatul Verzilor din Bundestag, Sebastian Schäfer, l-a lovit pe ministrul apărării din cauza lipsei „dramatice” de muniție. În cazul în care izbucnește un război, Germania are stocuri suficiente doar pentru câteva ore sau zile de luptă, în funcție de tipul de armă. Stocurile deja scăzute s-au diminuat și mai mult, deoarece Germania continuă să doneze muniții Ucrainei pentru eforturile de război ale acesteia.

„Acest lucru este cunoscut de ani de zile”, a scris Schäfer pentru POLITICO prin e-mail, adăugând că „este complet de neînțeles” de ce Lambrecht a intensificat abia săptămâna trecută eforturile pentru a procura mai multă muniție – „la nouă luni după ce cancelarul a proclamat Zeitenwende”. Schäfer a argumentat că fondul special de 100 de miliarde de euro al Germaniei pentru armament militar, adoptat înainte de vară, împreună cu o nouă lege pentru accelerarea achizițiilor militare, i-au oferit ministrului apărării „toate posibilitățile” de a acționa mai devreme.

Săptămâna trecută, ministerul german de finanțe a emis o scrisoare în care a criticat modul în care Lambrecht nu și-a făcut temele în ceea ce privește achiziția de muniție.

Alexander Müller, purtătorul de cuvânt pentru politica de apărare al Partidului Liber-Democrat, favorabil mediului de afaceri – cel mai tânăr dintre cei trei actuali parteneri de coaliție – a avertizat că eșecurile lui Lambrecht de a achiziționa mai multă muniție riscă să cauzeze o problemă pentru sprijinul acordat de Germania Ucrainei, de exemplu atunci când vine vorba de aprovizionarea Kievului cu noi grenade pentru obuzierele autopropulsate Panzerhaubitze 2000, care s-au dovedit foarte eficiente în combaterea forțelor rusești la distanțe mari în estul și sudul Ucrainei.

Cu toate acestea, Müller a subliniat că cea mai mare îngrijorare a sa este „achizițiile lente și densitatea mare a birocrației” din cadrul aparatului militar, pe care Lambrecht îl supervizează. Experții subliniază că mai mulți bani pentru apărare necesită, în primul rând, reducerea birocrației în sistemul german de achiziții militare lent și birocratic.

Registration

Aici iti poti reseta parola