Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 22 noiembrie 2005: Angela Merkel devine cancelar al Germaniei
Articole online

22 noiembrie 2005: Angela Merkel devine cancelar al Germaniei

Angela Merkel

22 noiembrie 2005: Angela Merkel devine cancelar al Germaniei

Angela Merkel depune jurământul în calitate de cancelar al Germaniei la 22 noiembrie 2005. Prima femeie care a ocupat această funcție, Merkel a devenit una dintre cele mai puternice forțe din politica europeană în deceniul următor. În timpul mandatului său, a fost numită frecvent cea mai puternică femeie din lume și liderul de facto al Uniunii Europene.

Merkel a fost crescută și educată în Germania de Est. A obținut un doctorat în chimie și a lucrat ca cercetător științific, intrând în politică abia după căderea Zidului Berlinului. După ce a fost purtător de cuvânt al guvernului est-german interimar, a fost aleasă în Bundestag la primele alegeri de după unificare, în 1990. Helmut Kohl, primul cancelar al statului reunificat, a numit-o în funcții succesive în cabinet și i-a susținut cariera. Când Uniunea Creștin-Democrată a lui Kohl a fost votată în 1998, Merkel a devenit secretar general al partidului și apoi lider al acestuia. După alegeri strânse și două săptămâni de negocieri cu partenerii de coaliție ai CDU, Merkel a devenit cancelar în 2005.

Mandatul Angelei Merkel a fost caracterizat de dorința acesteia de a avea o UE puternică și de crizele cu care aceasta s-a confruntat

Guvernând de centru-dreapta, conform standardelor europene, ea și-a atras critici din partea stângii după criza financiară din 2008, din cauza percepției că Germania impunea măsuri severe de austeritate Greciei. În 2015, ea a făcut un anunț controversat – dar în cele din urmă lăudat – potrivit căruia Germania va procesa cererile de azil pentru refugiații sirieni care au sosit în alte părți ale Europei, inclusiv pentru cei care au fost forțați să părăsească Ungaria de către premierul de extremă dreapta Viktor Orban. Merkel a fost apropiată de președinții americani George W. Bush și Barack Obama, dar a pus la îndoială angajamentul Statelor Unite față de Europa după întâlnirea cu Donald Trump. Ea a fost, de asemenea, un critic deschis al deciziei Marii Britanii de a părăsi UE și al lui Vladimir Putin.

Merkel a demisionat din funcția de lider al partidului său în 2018 și nu a candidat pentru realegerea în funcția de cancelar în 2021. Ea a fost succedată în funcția de cancelar de Olaf Scholz, din partea Partidului Social-Democrat de centru-stânga.

Registration

Aici iti poti reseta parola