Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > „Vestigii de o valoare istorică incontestabilă”, concluzia arheologilor după ce au descoperit o necropolă feniciană unică în Spania, veche de 2.500 de ani
Istoria universală

„Vestigii de o valoare istorică incontestabilă”, concluzia arheologilor după ce au descoperit o necropolă feniciană unică în Spania, veche de 2.500 de ani

necropola

Situl arheologic a fost descoperit la 90 de km est de Sevilla

Ruinele romane din orașul Osuna au scos la iveală o adevărată „comoară” pentru arheologi, asta după ce a fost descoperită o necropolă unică, extrem de bine conversată, unde fenicienii își depuneau morții în urmă cu 2.500 de ani în peninsula iberică.

Descoperirea a venit în urma unor lucrări de modernizare a alimentării cu apă în sudul Spaniei, iar arheologii care au inspectat situl spun că cimitirul datează din secolul al IV-lea sau al V-lea î.Hr. și este neobișnuit, deoarece astfel de situri se găsesc în mod normal în zonele de coastă.

Singurele descoperiri similare au fost făcute în jurul coastei Cadizului, care a fost fondat de fenicieni în anul 1100 î.Hr. și care este unul dintre cele mai vechi orașe locuite din Europa.

Până în acest moment au fost scoase la iveală opt cavouri funerare, precum și scări și zone despre care se crede că au servit ca atriumuri.

Descoperire ce nu are precedent în Andaluzia inferioară

Mario Delgado, arheologul desemnat să conducă lucrările, a declarat:

„Pentru a găsi o necropolă din epoca feniciană și cartagineză cu aceste caracteristici – cu opt morminte cu puț, atriumuri și scări de acces – ar trebui să te uiți în Sardinia sau chiar în Cartagina”, a spus el, potrivit The Guardian.

De această descoperire a fost impresionat și Rosario Andújar, primarul din Osuna, care a menționat nevoia unei noi analize din punct de vedere istoric a zonei, fiind convins că pot fi și alte informații bine păstrare:

„Știm cu toții că este destul de probabil ca săpăturile în anumite părți ale orașului nostru să scoată la iveală rămășițe care au valoare istorică, dar niciodată nu am mai mers atât de adânc până acum”, a declarat primarul comunității.

Primarul a declarat că, deși mai trebuie efectuate mai multe cercetări, natura luxoasă a necropolei sugerează că aceasta a fost construită pentru cei aflați la „cel mai înalt nivel” al ierarhiei sociale.

„Atât mormintele în sine, cât și spațiile rituale care sunt examinate sugerează că acesta nu a fost un loc de înmormântare oarecare.”

Săpăturile confirmă faptul că fenicienii s-au stabilit în sudul Spaniei după 800 î.Hr., la scurt timp după fondarea tradițională a celei mai mari colonii feniciene, Cartagina (acum în Tunisia). Căutarea de noi mărfuri i-a condus tot mai departe spre vest și a fost motivul interesului lor pentru bogăția minerală din sudul Spaniei.

Registration

Aici iti poti reseta parola