Nivelul apelor a atins o maximă de 138 de centimetri marţi după-amiază, potrivit autorităţilor locale, iar Piaţa San Marco era acoperită de ape.
Primarul Luigi Brugnaro a anunţat pe Twitter că sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor, MOSE, nu era operaţional marţi seara, însă se depuneau eforturi pentru activarea acestuia miercuri dimineaţa.
Sistemul a fost pentru prima dată activat la începutul acestui an şi nu e clar de ce MOSE nu funcţiona marţi. Primarul Luigi Brugnaro i-a lăudat, potrivit Agerpres, eficienţa duminică în urma ploilor torenţiale căzute în oraş.
Veneţia este vizată de un nivel de alertă portocalie, în condiţiile în care serviciile meteorologice prezic că nivelul apelor ar putea atinge 135 de centimetri joi şi 140 de centimetri vineri.
Luca Zaia, preşedintele regiunii Veneto, a spus că valoarea pagubelor s-ar putea ridica la 500 de milioane de euro (606 milioane de dolari).
MOSE (Moise în italiană, însă aici acronomul Modului Experimental Electromecanic) este un sistem antiinundaţie aflat în construcţie din 2003.
Riscul alunecărilor de teren şi al avalanşelor rămâne ridicat în urma ploilor abundente şi ninsorilor care au afectat Italia, regiuni din Tirolul de Sud aflându-se la al doilea cel mai înalt nivel de risc, au precizat marţi autorităţile.
Provincia Bolzano din Tirolul de Sud este una dintre cele două regiuni în care urmează să fie instituit miercuri cel mai înalt nivel de alertă, roşu. Cealaltă regiune vizată este Campania, în sud, au afirmat oficiali ai serviciilor de urgenţă.
Şcolile din regiunea Friuli Venezia-Giulia, nord-est, urmau să fie închise miercuri din cauza riscului de avalanşe, în condiţiile în care nivelul de alertă a fost ridicat la portocaliu.
Foto: Veneția inundată în decembrie 1927