Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Riscul de război în Europa e la cel mai înalt punct din ultimii 30 de ani”. Negocierile au eșuat
Articole online

„Riscul de război în Europa e la cel mai înalt punct din ultimii 30 de ani”. Negocierile au eșuat

SUA-Rusia

Ucraina, prezentă la negocieri

A treia rundă de discuții din această săptămână pe tema Ucrainei s-a încheiat fără vreun progres. Rusia nu renunță la cererea ei ca Ucrainei să nu i se permită niciodată aderarea la NATO. Negocierile de astăzi au adus, însă, primul moment de normalitate. Pentru prima oară în această săptămână, Ucraina a fost prezentă la discuțiile cu privire la soarta ei. S-a întâmplat la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Avertismentul polonez

Din păcate, veștile bune se opresc aici, iar îngrijorările cresc.
Adresându-se trimișilor celor 57 de membri ai OSCE, Zbigniew Rau a enumerat un șir de conflicte în care s-a presupus că Moscova a fost implicată fără a-i rosti, însă, numele.
„Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”, a spus Rau a cărui țară deține în acest an președinția OSCE.
„De câteva săptămâni ne confruntăm cu perspectiva unei escalade militare majore în Europa de Est. Ar trebui să ne concentrăm asupra rezolvării pașnice a conflictului din Ucraina și din jurul acesteia”, a adăugat Rau, solicitând „respectarea deplină a suveranității, integrității teritoriale și unității Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

Discuțiile la nivel de adjuncți ai miniștrilor afacerilor externe dintre Rusia și SUA, desfășurate marți la Geneva, și cele dintre între Rusia și NATO, de miercuri de la Bruxelles, nu au reușit să oferit niciun fel de progrese clare.

Rusia califică negocierile drept un eșec

Kremlinul a făcut o evaluare sumbră a discuțiilor cu Statele Unite și NATO de săptămâna aceasta, calificându-le drept „nereușite” și spunând că există dezacord cu privire la probleme fundamentale.
Kremlinul a desfășurat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor sale cu Ucraina, țară care se luptă cu separatiștii susținuți de Moscova. Ca să nu mai vorbim de faptul că Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei în 2014, scrie Jerusalem Post.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola