Evenimentul Istoric > Articole online > Vaticanul va deschide arhivele referitoare la cel mai controversat Papă din istorie: Pius al XII-lea (VIDEO)
Articole online

Vaticanul va deschide arhivele referitoare la cel mai controversat Papă din istorie: Pius al XII-lea (VIDEO)

O sută de istorici se pregătesc să studieze arhivele pe care Vaticanul le va deschide la 2 martie, pentru a cerceta cazul Papei Pius al XII-lea, cel mai controversat din istorie, criticat pentru faptul că niciodată nu a condamnat public Holocaustul nazist, potrivit BFM TV.

Este un moment decisiv pentru istoria contemporană a Bisericii şi a lumii, a explicat joi pentru presă cardinalul Tolentino de Mendonca, arhivist şi bibliotecar la Sfânta Biserică romană. Prelatul doreşte ca atenţia să nu se concentreze doar asupra Holocaustului, ci şi asupra tumultoasei perioade de după război, cu opoziţia în creştere dintre cele două blocuri, comunist şi occidental.

Decisă în martie 2019, punerea la dispoziţie a documentelor ar trebui să permită lămurirea controversei referitoare la Pius al XII-lea (1939-1958), o polemică începută tardiv, în anii 60. Şi mai ales să se afle dacă şeful Bisericii Catolice în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, fost diplomat al Sfântului Scaun în Germania, a fost prea tăcut şi pasiv în privinţa promulgării legilor rasiste în Europa şi a celui mai grav genocid din istorie.

Bun, şi aici intervin controversele.

Oare o luare de poziţie publică, care ar fi condamnat în mod explicit acţiunile naziste, care ar fi vorbit despre legile rasiste şi despre exterminările de evrei, ar fi putut influenţa catolicii germani şi ar fi putut schimba cursul istoriei?

Detractorii lui Pius al XII-lea cred că da. Că a refuzat apelurile la ajutor, pe motiv de neutralitate, făcând declaraţii care condamnau nedreptăţile în general.

Alţii cred că declaraţiile unui Papă încercuit la Vatican de nazişti, apoi de fasciştii italieni, ar fi pus în pericol catolicii din Europa.

Vaticanul susţine că Pius al XII-lea a acţionat în tăcere, preferând strategii de culise, pentru a salva mulţi evrei de la moarte şi pentru a nu a înrăutăţi situaţia multora dintre ei şi a catolicilor din Franţa aflată sub ocupaţie nazistă.

De asemenea, apărătorii lui Pius al XII-lea spun că fostul Suveran Pontif a comandat ca bisericile, mănăstirile şi alte structuri catolice să îşi deschidă porţile pentru a adăposti evrei în acea perioadă.

Din această polemică s-au născut însă zeci de lucrări, printre care best-seller-uri, unele dintre ele vorbind chiar despre „Papa Hitler” (John Cornwell în 1999).

Arhivele vor fi deschise pentru istorici la 2 martie 2020, ziua ce marchează împlinirea a 81 de ani de când Pius al XII-lea a fost ales Papă.

Papa Francisc a anunţat această decizie într-un discurs rostit în faţa angajaţilor care lucrează în Arhivele Secrete de la Vatican.

„Biserica nu se teme de istorie, ba chiar dimpotrivă”. Actualul Suveran Pontif se declară încrezător că istoricii vor putea „să analizeze în adevărata lor lumină” documentele asociate Papei Pius al XII-lea şi „diplomaţia lui ascunsă, dar activă” dintr-o perioadă întunecată a istoriei.

Acest clip video, produs de Vatican Media, oferă o mică incursiune în arhive, o imagine despre ceea ce vor putea vedea cercetătorii.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola