Cercetătorii cred că epava a făcut parte dintr-o flotilă care a însoțit ultima călătorie a exploratorului portughez Vasco da Gama.
Ultima călătorie a lui Vasco da Gama
Potrivit arheologilor, o epavă de pe coasta Kenyei ar fi putut fi o navă care a făcut parte din una dintre călătoriile lui Vasco da Gama în Oceanul Indian, în urmă cu 500 de ani.
Rămășițele navei, care au fost descoperite în apropierea orașului kenyan Malindi în 2013, se numără printre cele opt epave portugheze cunoscute din această perioadă în zonă. Cercetătorii cred că ar putea fi vorba de São Jorge, care s-a scufundat în 1524, deși identificarea nu este sigură.
Dacă epava este São Jorge, ar fi cea mai veche epavă europeană din Oceanul Indian, dar „nu știm sigur”, a declarat pentru Live Science Filipe Castro, arheolog maritim la Universitatea Coimbra din Portugalia și autor principal al unui nou studiu care descrie lucrările recente.
Potrivit studiului, publicat la 18 noiembrie în Journal of Maritime Archaeology, Castro și colegii săi speră acum să verifice identificarea lor, în parte prin efectuarea unui studiu arheologic al recifelor de corali care se întind spre nord de la Malindi la Ras Ngomeni, Kenya – o distanță de aproximativ 25 kilometri.
Epava se află la aproximativ 500 de metri de țărm, la o adâncime de aproximativ 6 metri
Nu se poate vedea mare lucru din ea printre coralii de pe fundul mării, dar Castro și alți scafandri au scos la iveală bârne din coca și cadrul navei în două șanțuri arheologice pe care le-au făcut la locul scufundării.
Da Gama (a trăit între 1469 și 1524) a deschis calea din Europa către Oceanul Indian în 1497, când nava sa a fost prima care a trecut de Capul Bunei Speranțe, la capătul sudic al Africii. Exploratorul portughez a mai făcut trei călătorii pe această rută înainte de a muri în India în 1524, probabil din cauza malariei, iar explorările sale au stat la baza imperiului comercial portughez din Oceanul Indian.
São Jorge a fost una dintre cele aproximativ 20 de nave care s-au alăturat lui da Gama în ultima sa călătorie din 1524, dar s-a scufundat cu puțin timp înainte de moartea sa. Noul studiu sugerează că a fost una dintre primele două nave portugheze care s-au scufundat lângă Malindi; cealaltă a fost Nossa Senhora da Graça, care s-a scufundat în 1544.
Dacă epava de lângă Malindi poate fi confirmată ca fiind São Jorge, aceasta ar avea „o valoare istorică și simbolică semnificativă ca mărturie fizică a prezenței celei de-a treia armade a lui Vasco da Gama în apele kenyene”, a declarat Castro într-o declarație la începutul acestui an.
„Cred că aceasta este o epavă unică”, a declarat el pentru Live Science. „Este o comoară”.
Epavă misterioasă
Autoritățile kenyene au fost interesate de epava Malindi, a spus Castro, iar situl ar putea fi dezvoltat ca muzeu subacvatic.
Epava a fost descoperită în 2013 de Caesar Bita, un arheolog subacvatic de la Muzeele Naționale din Kenya, care a recuperat lingouri de cupru și colți de elefant din locul scufundat. Bita ajută acum la coordonarea investigației în curs, a declarat Castro.
„Kenya a fost un punct de plecare pentru accesarea minunilor impresionante ale Indiilor”, astfel încât orice epavă europeană timpurie găsită acolo este «o proprietate», a declarat el pentru Live Science într-un e-mail.
Cu toate acestea, vor fi necesare investigații arheologice suplimentare pentru a stabili dacă aceasta a fost una dintre navele lui da Gama. „Aceasta este o epavă care strigă după protecție, respect și îngrijire înainte ca povestea sa să dispară pentru totdeauna”, a spus Kingsley.