Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Spania și alte cinci țări europene solicită Israelului să pună capăt colonizării Cisiordaniei
Articole online

Spania și alte cinci țări europene solicită Israelului să pună capăt colonizării Cisiordaniei

Palestina

Spania și alte cinci țări europene solicită Israelului să pună capăt colonizării Cisiordaniei

Șase țări europene au cerut sâmbătă aceasta încetarea tuturor acțiunilor unilaterale și incitărilor la violență în conflictul dintre palestinieni și israelieni și au insistat că Guvernul Israelului trebuie să bată în retragere în privința noului program de colonizare în Cisiordania.

Într-un comunicat, Franța, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie și Spania se referă în mod special la recenta decizie a Executivului israelian de a construi peste 7.000 de case în acel teritoriu palestinian ocupat și de a „legaliza coloniile sălbatice”.

Ele îşi reafirmă, în general, opoziția față de „toate măsurile unilaterale care compromit soluția celor două state, inclusiv progresul colonizării, care este ilegală în conformitate cu dreptul internațional”.

Cele șase țări condamnă „ferm” „atacurile teroriste recente” care au provocat moartea israelienilor și, în acest sens, au subliniat că „terorismul nu poate fi justificat în niciun caz”.

Dar, în același timp, cele şase ţări condamnă „violența oarbă a coloniștilor israelieni împotriva civililor palestinieni”, precum și distrugerea caselor și proprietăților acestora. „Aceste acte – avertizează ele – nu pot duce nicăieri, dacă nu la mai multă violență”. De aceea, ele cer ca autorii lor să fie trași la răspundere în fața Justiției.

Acest grup de state europene dorește să vadă o picătură de speranță în declarația comună a israelienilor și palestinienilor de duminică trecută după întâlnirea organizată în orașul iordanian Aqaba, sub auspiciile Iordaniei însăși, Marii Britanii și Statelor Unite.

O declarație în care au reafirmat nevoia de a se angaja împotriva escaladării violenței pe teren, și-au afirmat disponibilitatea de a evita noi violențe și au convenit să lucreze pentru o pace justă și durabilă.

Cele șase țări europene notează că acesta a fost primul rezultat de acest tip „de mulți ani” și, din acest motiv, cer părților „să se abțină de la deraierea acestui proces fragil” și să îşi îndeplinească angajamentele luate la Aqaba.

Registration

Aici iti poti reseta parola