Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Următorul test nuclear al Coreei de Nord este o chestiune de „când”, nu de „dacă”, afirmă un general al armatei americane
Articole online

Următorul test nuclear al Coreei de Nord este o chestiune de „când”, nu de „dacă”, afirmă un general al armatei americane

Kim Jong un

Următorul test nuclear al Coreei de Nord este o chestiune de „când”, nu de „dacă”, afirmă un general al armatei americane

Generalul Paul LaCamera, comandantul forțelor americane din Coreea, a depus joi o mărturie în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului cu privire la mediul de securitate din nord-estul Asiei și la stadiul programului de dezvoltare a armelor Coreei de Nord, pe care l-a descris ca fiind „îngrijorător”.

LaCamera a remarcat declarațiile liderului nord-coreean Kim Jong Un de la începutul acestui an, când a afirmat că țara sa trebuie să își consolideze stocul de arme nucleare tactice și să dezvolte rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru a putea efectua o contraofensivă nucleară rapidă, dacă este necesar.

Kim „crede că o descurajare nucleară este cel mai bun mijloc de a-și păstra regimul și de a constrânge comunitatea internațională să ridice sancțiunile”, a declarat LaCamera, potrivit unei declarații scrise a remarcilor sale. „El este hotărât să își operaționalizeze arsenalul nuclear și dezvoltă o capacitate credibilă de al doilea atac”.

A avea o capacitate de al doilea atac înseamnă că, capacitățile de atac nuclear ale unui stat înarmat nuclear vor supraviețui chiar dacă țara este atacată nuclear de o altă armată, oferindu-i capacitatea de a riposta cu propriul contraatac. Statele Unite, de exemplu, mențin acest lucru prin faptul că dispun de mai multe opțiuni pentru a efectua un atac nuclear, cum ar fi silozurile terestre, bombardierele și submarinele care alcătuiesc împreună triada nucleară.

Anul trecut, Coreea de Nord a adoptat o legislație care permitea forțelor sale să atace preventiv prima dată cu arme nucleare dacă detectează o amenințare iminentă la adresa conducerii țării, o premisă vagă pentru un prim atac. Legea a revizuit o lege adoptată cu ani în urmă, care prevedea că Phenianul putea folosi arme nucleare doar ca măsură de represalii.

LaCamera a mai spus că, Coreea de Nord urmează să efectueze un al șaptelea test nuclear la un moment dat în viitor.

„Fără o influență externă, nu este o chestiune de „dacă” RPDC va detona un alt dispozitiv nuclear, ci „când””, a spus el.

Coreea de Nord a efectuat șase teste nucleare între 2006 și 2017, iar fiecare test subteran a produs randamente explozive progresiv mai mari decât cel precedent.

Este de așteptat pe scară largă ca un al șaptelea test să aibă loc cândva în curând

Mărturia lui LaCamera a avut loc la o săptămână după ce Coreea de Nord a testat pentru prima dată o rachetă cu combustibil solid, semnalând un pas important în programul său de înarmare. Agenția centrală de știri coreeană de stat Korean Central News Agency a declarat că racheta balistică intercontinentală – care este cunoscută sub numele de Hwasong-18 – „își va îndeplini misiunea de important factor de descurajare a războiului”.

Fotografiile publicate de presa de stat săptămâna trecută îl arată pe Kim, figuri militare și pe fiica sa Kim Ju Ae inspectând racheta și urmărind desfășurarea lansării. În ultimele luni, Ju Ae a devenit o figură obișnuită la evenimentele cu caracter militar din Coreea de Nord, după ce a petrecut ani de zile învăluită în mister.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola