Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Urmărind cum ucrainenii se luptă cu Rusia, oamenii din Taiwan care se confruntă cu amenințări din partea Chinei caută cursuri de apărare civilă
Articole online

Urmărind cum ucrainenii se luptă cu Rusia, oamenii din Taiwan care se confruntă cu amenințări din partea Chinei caută cursuri de apărare civilă

taiwan

Urmărind cum ucrainenii se luptă cu Rusia, oamenii din Taiwan care se confruntă cu amenințări din partea Chinei caută cursuri de apărare civilă

Forward Alliance, un grup de reflecție în domeniul securității naționale și al apărării cu sediul în Taiwan, plănuia să ofere un program de pregătire în domeniul apărării civile – care îi învață pe oameni să răspundă în caz de urgență în timpul unui atac sau al unui dezastru natural – începând cu luna august.

Dar, după ce Rusia a invadat Ucraina, organizația a decis să înceapă să ofere cursuri imediat și în curând a avut o listă de așteptare de peste 1.000 de persoane. În prezent, ei organizează în jur de 15 sesiuni pe lună cu până la 500 de participanți.

„Cred că războiul din Rusia a avut un efect profund asupra poporului taiwanez”, a declarat pentru Axios Pei Zhen, o tânără care a participat la cursul Forward Alliance. Ea a spus că, înainte de războiul din Ucraina, oamenii credeau că, dacă chinezii îi invadează, „vor trebui să se predea”, dar acum locuitorii din Taiwan au realizat că pot învăța să se apere, la fel ca și cei din Ucraina.

Cursurile sunt predate de primii respondenți – cum ar fi medici și pompieri – care îi instruiesc pe participanți în domeniul primului ajutor de bază, despre cum să pansăm corect o rană sau cum să salvăm o persoană prinsă sub dărâmături; cu toate acestea, cursurile nu oferă pregătire militară, așa cum au făcut unele grupuri din Ucraina înainte de invazia rușilor la sfârșitul lunii februarie.

„Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina ne-a dat un fel de alertă că probabil trebuie să învățăm despre ce să facem în caz de urgență”, a declarat o altă  persoană după un atelier de apărare civilă cu Forward Alliance.

Liderul Forward Alliance

Fondatorul Forward Alliance, Enoch Wu, a fost soldat în forțele speciale din Taiwan și președintele din Taipei al Partidului Democrat Progresist.

Wu a declarat pentru The Guardian că Taiwanul are nevoie de oameni instruiți în domeniul apărării civile, deoarece „persoana de lângă tine este cea care va conta cel mai mult” într-o situație de urgență.

„Scopul nostru trebuie să fie ca în fiecare dimineață, când conducerea de la Beijing se trezește din visul lor chinezesc, să realizeze că astăzi nu este ziua în care să întreprindă acțiuni militare în Taiwan”, a declarat Wu pentru televiziunea publică australiană.

Într-un interviu acordat New York Times, Wu a declarat că, în ciuda faptului că oferă între 15 și 20 de cursuri pe lună, cererea pentru instruire este atât de mare încât clasele devin neîncăpătoare la câteva ore de la deschiderea înscrierilor.

„Lecția pe care fiecare taiwanez o învață din ceea ce vedem în Ucraina este că trebuie să ne apărăm singuri, nimeni altcineva nu va lupta pentru democrația noastră așa cum o putem face noi”, a declarat Kolas Yotaka, purtător de cuvânt al biroului prezidențial din Taiwan, pentru Breaking Defense. Pe lângă eforturile private, Taiwanul a desfășurat mai multe exerciții civile de apărare de amploare, unele în această vară.

Experții în politică externă spun că Beijingul urmărește îndeaproape și modul în care se desfășoară războiul Rusiei din Ucraina pentru a determina cum ar putea aborda Taiwanul.

Directorul CIA, William Burns, a declarat că, China a fost probabil „neliniștită” de performanța slabă a trupelor rusești și de „eșecul strategic” al invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Acestea fiind spuse, el a adăugat că șansele unei invazii chineze în Taiwan ar fi „mai mari” în a doua parte a anilor 2020.

Registration

Aici iti poti reseta parola