Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ministrul chinez al Apărării anunță soarta Taiwanului: „Independența țării ar duce la divizarea Chinei”
Caleidoscop

Ministrul chinez al Apărării anunță soarta Taiwanului: „Independența țării ar duce la divizarea Chinei”

china

Ministrul chinez al Apărării anunță soarta Taiwanului: „Independența țării ar duce la divizarea Chinei”

În ultima perioadă, relațiile dintre China și Taiwan sunt aduse în discuție tot mai des, pe fondul creșterii tensiunilor din regiune. Astfel, potrivit lui Wei Fenghe, ministrul chinez al Apărării, China va face tot ce este posibil pentru a împiedica țara vecină să-și declare independența, susținută în principal de Statele Unite ale Americii.

Potrivit informațiilor AFP și preluate de Agerpres, Wei Fenghe a declarat la forumul de securitate „Dialogul Shangri-la” organizat la Singapore, că independența Taiwanului ar avea scopul de a diviza China:

”Vom lupta cu orice preţ şi ne vom lupta până la capăt. Aceasta este singura opţiune pentru China. Cei care urmăresc independenţa Taiwanului cu scopul de a diviza China cu siguranţă nu îşi vor atinge scopurile. Nimeni nu ar trebui să subestimeze niciodată determinarea şi capacitatea forţelor armate chineze de a-şi salvgarda integritatea teritorială”, a menţionat ministrul chinez.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a considerat sâmbătă activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului ca fiind „provocatoare şi destabilizatoare”, la o zi după ce omologul său chinez l-a avertizat că Beijingul „nu va ezita să intre în război” dacă insula îşi declară independenţa.

„Observăm o constrângere tot mai mare din partea Beijingului. Am asistat la o creştere continuă a activităţii militare provocatoare şi destabilizatoare în apropierea Taiwanului”, a declarat Lloyd Austin la același forum.

Din perspectiva chineză, insula cu 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale istorice, iar în ultimii ani

Pe 30 mai, China a efectuat a doua cea mai mare incursiune a anului, cu intrarea, potrivit Taipeiului, a 30 de avioane în zona de identificare a apărării aeriene a insulei, dintre care 20 de avioane de vânătoare, ceea ce a provocat îngrijorări în spațiul internațional.

În ultimii ani China a crescut presiunea asupra Taiwanului, considerând insula parte din provinciile sale istorice.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola