Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Artefacte misterioase din China antică demonstrează importanța ritualului pentru comunitate
Articole online

Artefacte misterioase din China antică demonstrează importanța ritualului pentru comunitate

Artefacte misterioase din China antică demonstrează importanța ritualului pentru comunitate

O sculptură din bronz a unui șarpe cu cap de om, împreună cu un număr mare de alte artefacte, inclusiv descoperiri realizate din bronz, jad și aur, au fost descoperite într-o serie de gropi în situl arheologic Sanxingdui din Sichuan, China.

Descoperirile includ, de asemenea, o cutie de bronz cu jad în interior, măști de aur și un altar de bronz, a relatat agenția de știri Xinhua.

„Sculpturile sunt foarte complexe și pline de imaginație, reflectând lumea feerică imaginată de oamenii din acea vreme, și demonstrează diversitatea și bogăția civilizației chineze”, a declarat pentru Xinhua Zhao Hao, profesor asociat la Universitatea Peking și șef de săpături la una dintre gropile de la Sanxingdui.

Două gropi au fost excavate în anii 1980, iar alte șase au fost excavate începând cu anul 2020. Arheologii au descoperit un total de 13.000 de artefacte despre care se crede că datează din epoca bronzului, între 4.500 și 3.000 de ani în urmă.

În ceea ce privește sculpturile și artefactele descoperite recent, „este grozav să găsim mai multe”, a declarat pentru Live Science Chen Shen, cercetător la Royal Ontario Museum (ROM) din Toronto. Shen a precizat că primele două gropi care au fost excavate în 1986 conțineau artefacte care erau similare cu noile descoperiri.

Până în prezent, nu au fost găsite acolo dovezi de înmormântări sau incinerare umană, ceea ce sugerează că gropile nu erau probabil funerare, a spus Shen. Cu toate acestea, este posibil ca aceste gropi și adăugarea de artefacte să fi avut un scop ritual. Unele dintre artefacte prezintă semne de a fi fost sparte sau arse în mod deliberat, a declarat Jay Xu, director și CEO al Muzeului de Artă Asiatică din San Francisco.

„Spargerea și arderea intenționată a materialelor foarte valoroase, cum ar fi jadul și bronzul, ne arată că nu a fost o distrugere întâmplătoare sau gratuită”, a declarat Xu, care a cercetat și a scris mult despre acest sit, dar care nu a fost implicat în descoperirile recente.

„Bronzul era atât de valoros – mai ales că putea fi topit și refolosit – încât ne spune că distrugerea acestor imagini a avut un scop ritual important”, a spus Xu. „Ca și în cazul altor societăți umane, ritualul de spargere și ardere are adesea legătură cu o trecere sfințită sau cu o comuniune cu o lume dincolo de a noastră. Aceste înmormântări [de artefacte], atunci, au fost, probabil, o încercare de a face această societate să treacă prin crize cu îndrumare sau ajutor din partea unui alt tărâm”, a spus Xu.

Rowan Flad, profesor de arheologie în cadrul Departamentului de Antropologie de la Universitatea Harvard, a fost de acord, de asemenea, că distrugerea rituală era importantă pentru oamenii care foloseau acest loc.

„Tind să cred că aceste gropi reflectă episoade intenționate de distrugere ritualizată, poate o distrugere publică periodică a bogăției de către liderii sociali, politici sau spirituali din cadrul comunității Sanxingdui”, a declarat Flad.

Cercetătorii vor ști mai multe atunci când „vom fi capabili să avem un sens complet al obiectelor din noile gropi, al proceselor de eliminare a acestora și al relațiilor dintre lucruri”, a spus Flad.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola