Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Unul dintre Apostolii Basarabeni, omorât de soldații bolșevici în via sa
Articole online

Unul dintre Apostolii Basarabeni, omorât de soldații bolșevici în via sa

S-a născut într-o familie de răzeși mazili. A studiat la Școala de Agricultură din Cucuruzeni și la o universitate din Rusia.

A fost un bun prieten cu Simeon Murafa, ambii căzând victime ale unui act banditesc bolșevic.

În Parcul Catedralei din Chișinău, a fost înălțat un monument în memoria celor trei martiri basarabeni: Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, dar care a fost distrus după un ordin al administrației bolșevice în 1940.

Astăzi, o stradă în Chișinău, cândva foarte circulată, îi poartă numele.

Monumentul

Monumentul intitulat Apostolii Basarabeni a fost ridicat în memoria eroilor naționali Simeon Murafa, Alexei Mateevici și Andrei Hodorogea, la inițiativa Societății „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, după proiectul sculptorului Vasile Ionescu-Varo, la 29 septembrie 1923 (după alte surse 1933), în grădina Catedralei din Chișinău.

Monumentul fusese confecționat dintr-o placă de piatră, așezată în poziție verticală, în care erau îngropate chipurile în basorelief de bronz ale celor trei eroi, având dedesubt, săpată în piatră, inscripția:

„Simeon Murafa, născut la 24 mai 1887, mort la 20 august 1917; Pr. Alexei Mateevici, născut la 16 martie 1888, mort la 13 august 1917; Andrei Hodorogea, născut octombrie 1878, mort la 20 august 1917”.

Pe piedestal, în fața basoreliefurilor, era așezat un vulture din bronz.

Mai jos era amplasată inscripția:

„Apostolii Basarabeni, Martiri ai Sfintei Cauze Naționale”.

În partea superioară, monumentul înalt de trei metri era încununat cu Stema României Mari, amplasată între două ramuri, una de stejar și alta de laur, toate executate în bronz.

Baza monumentului avea dimensiunile 4,35/1,92 m iar panoul de piatră avea dimensiunile de 2,75/3,00/0,60 m.

În urma anexării Basarabiei la Uniunea Sovietică, în 1940, basoreliefurile în bronz ale lui Murafa și Mateevici din Chișinău au fost recuperate și repartizate Muzeului de Artă Națională „Carol I” din București, iar restul monumentului a fost distrus de sovietici.

Monumentul celor trei martiri, reconstituit în 2016, este o copie exactă a celui instalat inițial în preajma Catedralei Mitropolitane în anul 1923 la inițiativa unor prieteni ai celor trei mari intelectuali basarabeni, în frunte cu Pan Halippa.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola