Cine sunt „trădătorii”?
Potrivit Reuters, Uniper din Germania și OMV austriac se numără printre companiile care s-au pliat cerințelor Kremlinului.
Între timp, Ungaria, țara cu cel mai prorus guvern din UE, a încheiat un acord pentru a plăti într-un cont denominat în euro la Gazprombank, care, la rândul său, va depune suma în ruble la Gazprom Export, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto într-un videoclip postat pe Facebook. Următoarea plată a Ungariei este scadentă pe 22 mai, a spus Szijjarto. Slovacia a ajuns la același acord, a adăugat el, pe măsură ce mulți din Europa realizează că este imposibil să se descurce fără sursele de energie rusești.
Separat, pentru a le facilita respectarea cerințelor Rusiei (și aparent încălcând sancțiunile europene), zece companii europene au deschis deja la Gazprombank conturile necesare pentru a răspunde cererilor de plată în ruble ale președintelui Vladimir Putin, a spus sursa Bloomberg, vorbind sub rezerva anonimatului.
Polonia și Bulgaria au rămas fără gazele rusești
Rusia a oprit miercuri livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, după ce acestea au refuzat mecanismul propus de Gazprom pentru plăți în ruble, despre care gigantul gazier spune că nu încalcă sancțiunile UE. Rusia furnizează gaz prin conducte către 23 de țări europene. Moscova a cerut să fie plătită în ruble pentru transporturile de gaze naturale, după ce UE a impus sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Cu toate acestea, UE le-a spus statelor membre că mecanismul propus de Kremlin, care impune deschiderea de conturi în euro și ruble la Gazprombank controlată de stat, ar încălca sancțiunile. S
Potrivit FT, Gazprom Export a notificat Bulgargaz și PGNiG suspendarea furnizării de gaze din 27 aprilie până la efectuarea plății conform proceduriiââ, a spus compania. Acesta a avertizat că retragerea neautorizată a volumelor de gaze care tranzitează Polonia și Bulgaria către alte țări europene, cum ar fi Germania, ar duce la o reducere a livrărilor de tranzit.
„Bulgaria și Polonia sunt state de tranzit”, a spus Gazprom. „În cazul retragerii neautorizate a gazului rusesc din volumele de tranzit către țări terțe, livrările pentru tranzit vor fi reduse cu acest volum”, scrie zerohedge.com.
Ca răspuns la opririle „neașteptate” a aprovizionării, âUrsula von der Leyen a scris astăzi pe Twitter că „anunțul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gazele”, adăugând că Europa este „pregătită pentru acest scenariu”. În ce constă, însă, această pregătire misterul e total.