Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia afirmă că nu va relua fluxurile de gaze naturale prin intermediul unui gazoduct cheie către Europa până când „Occidentul colectiv” nu va ridica sancțiunile împotriva țării
Articole online

Rusia afirmă că nu va relua fluxurile de gaze naturale prin intermediul unui gazoduct cheie către Europa până când „Occidentul colectiv” nu va ridica sancțiunile împotriva țării

Nord Stream 1

Rusia afirmă că nu va relua fluxurile de gaze naturale prin intermediul unui gazoduct cheie către Europa până când „Occidentul colectiv” nu va ridica sancțiunile împotriva țării

Kremlinul a făcut luni cele mai tranșante comentarii cu privire la întreruperea fluxului de gaze naturale al Rusiei către Europa prin conducta cheie Nord Stream 1, afirmând că livrările nu vor fi reluate până când „Occidentul colectiv” nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei.

„Problemele cu aprovizionarea cu gaze au apărut din cauza sancțiunilor impuse țării noastre de către statele occidentale, inclusiv Germania și Marea Britanie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferințe telefonice, a relatat luni Reuters.

Peskov a adăugat că Nord Stream 1 își va relua „cu siguranță” aprovizionarea către Europa dacă sancțiunile vor fi relaxate:

„Observăm încercări neîncetate de a transfera responsabilitatea și vina asupra noastră. Respingem categoric acest lucru și insistăm asupra faptului că Occidentul colectiv – în acest caz, UE, Canada, Marea Britanie – este de vină pentru faptul că situația a ajuns în punctul în care se află acum”, a adăugat Peskov.

Oprirea completă a Nord Stream 1 a făcut ca prețul de referință al contractelor la termen pentru gazele naturale din Olanda să urce cu până la 36% într-o singură zi, luni

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale din Europa, cea mai mare parte fiind transportată prin conducte. În 2021, Rusia a exportat aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de combustibil în Europa – din care mai mult de o treime a provenit din conducta Nord Stream 1, potrivit Reuters.

După închiderea Nord Stream 1, au rămas doar două rețele care transportă gaze naturale către Europa: una care trece prin Ucraina – deși aprovizionarea a fost încetinită din cauza războiului din această țară – și conducta TurkStream, care merge din Rusia în Turcia, care funcționează normal.

„Acum, piața va deveni probabil din ce în ce mai nervoasă în privința fluxurilor prin Ucraina, precum și a TurkStream”, a scris luni Warren Patterson, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la ING Bank.

Registration

Aici iti poti reseta parola