Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Unica nuanță de albastru a „Capelei Sixtine din Est”. Misterul culorii speciale din jurul Mănăstirii Voroneț
Articole online

Unica nuanță de albastru a „Capelei Sixtine din Est”. Misterul culorii speciale din jurul Mănăstirii Voroneț

Albastru de Voroneț

Unica nuanță de albastru a „Capelei Sixtine din Est”. Misterul culorii speciale din jurul Mănăstirii Voroneț

Mănăstirea Voroneț este o ctitorie aflată în patrimoniul mondial UNESCO, situată în județul Suceava și este renumită, așa cum îi spune și numele, pentru pigmentul albastru deosebit care îi acoperă pereții exteriori. Prezentând scene precum „Judecata de Apoi”, fapt care i-a adus denumirea de „Capela Sixtină din Est”, mănăstirea continuă să afișeze culori strălucitoare chiar și după 500 de ani de ierni aspre și veri toride. Acest lucru este posibil prin utilizarea unei culori speciale numită albastru Voroneț și cu ajutorul unor procedee unice de pictură care caracterizează mănăstirea. Ce face ca pictura să fie atât de complexă și spectaculoasă este o întrebare care rămâne (parțial) fără răspuns.

Albastrul Voroneț, o culoare care atrage oamenii din întreaga lume pentru frumusețea și complexitatea sa, este produsul final al inovației, creativității și talentului. Procesele moderne de analiză au permis oamenilor de știință și artiștilor să descopere elementele acestei culori unice.

S-a dedus că misterioasa substanță care emana splendida nuanță albastră se numea azurit, element care nu era originar din pământul moldovenesc. Provenită din Asia și Africa, roca este ingredientul principal care, alături de alte câteva substanțe, formează magicul albastru Voroneț. Acum se știe ce a stat la baza acestei culori, dar întrebarea despre cum a fost creată și despre procesul de amestecare din spatele compoziției rămâne un mister pe care nimeni nu-l poate rezolva.

Ceea ce se știe însă este tehnica din spatele pictării pereților, proces considerat un pas foarte important în conservarea culorii albastre. Secretul pictorilor iscusiți consta în aplicarea culorii pe tencuiala ușor umedă, asigurând astfel cea mai bună fuziune între culoare și perete.

Astăzi, în pofida faptului că se cunoaște din ce este alcătuită culoarea, totuși, nimeni nu știe cum a fost obținută pentru a-și păstra frumusețea timp de peste 500 de ani:

„Există anumite taine care ar trebui să rămână nedeslușite; pentru Mănăstirea Voroneț, acest element enigmatic constituie o parte din farmecul ei.”

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola