Evenimentul Istoric > Articole online > Expoziţie istorică la Vatican. Toate tapiseriile create de Rafael au revenit, după secole, în Capela Sixtină (VIDEO)
Articole online

Expoziţie istorică la Vatican. Toate tapiseriile create de Rafael au revenit, după secole, în Capela Sixtină (VIDEO)

Săptămâna aceasta, ca parte a manifestărilor prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la moartea celebrului pictor renascentist Rafael (Raphael Sanzio), Muzeele Vaticanului găzduiesc o expoziţie istorică.

Pentru prima oară, tapiseriile create de Rafael pentru Capela Sixtină sunt expuse în locul pentru care au fost concepute, anunţă site-ul Vatican News.

Toate cele 12 tapiserii create de Rafael, contemporan şi rival al lui Michelangelo, au revenit în Capela Sixtină,  pentru prima dată în sute de ani.

Tapiseriile descriu evenimente din vieţile Sfinţilor Petru şi Pavel şi au fost ţesute în renumitele ateliere ale lui Pieter van Aelst din Bruxelles, după schiţele lui Rafael.

Toate 12, realizate din mătase, lână şi fire din aur şi argint, au fost restaurate cu migală de experţii de la Muzeul Vaticanului în ultimii zece ani, scrie Reuters.

Şapte dintre tapiserii, comandate de Papa Leon al X-lea, au fost montate în capelă la 26 decembrie 1519.

După patru luni, Rafael, a murit la vârsta de 37 de ani. Celelalte tapiserii au fost finalizate postum.

 

Expoziţiile în care au mai fost văzute zece dintre tapiserii, cu dimensiuni de 6×5 metri, au fost deschise câteva ore sau o zi. Două dintre cele 12 sunt înguste şi agăţate vertical, pentru a le încadra pe celelalte zece.

În mod normal, ele stau la Muzeul Vaticanului, în spatele unui geam, la o temperatură controlată.

Restaurarea lor a fost făcută pentru a fi protejate, dar şi pentru că unele vor fi împrumutate – una va ajunge la Scuderie del Quirinale din Roma, iar alta, la National Gallery din Londra, la finalul acestui an, mai scrie Reuters.

Acest eveniment unic va fi deschis publicului în timpul orelor de program normale ale Muzeelor Vaticanului, pentru numai o săptămână, între 17 şi 23 februarie, precizează Vatican News.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola