Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria zdruncină toată Europa! Ar fi ridicat pretenții teritoriale dacă Vladimir Putin cucerește Ucraina
Articole online

Ungaria zdruncină toată Europa! Ar fi ridicat pretenții teritoriale dacă Vladimir Putin cucerește Ucraina

Orban

Ungaria zdruncină toată Europa! Ar fi ridicat pretenții teritoriale dacă Vladimir Putin cucerește Ucraina

Această declarație a stârnit îngrijorări în Ungaria și a fost percepută ca fiind provocatoare. Autoritățile ungare au cerut explicații oficiale și au convocat ambasadorul slovac pentru a discuta acest subiect sensibil.

Ministrul de Externe al Slovaciei a făcut această declarație în contextul conflictului din Ucraina și a intensificării tensiunilor dintre Rusia și statele Occidentale. El a afirmat că Ungaria ar fi avut pretenții teritoriale asupra regiunilor etnice maghiare din Ucraina dacă Rusia ar reuși să câștige conflictul.

Această afirmație a fost considerată nepotrivită și a stârnit tensiuni între cele două țări, care au relații în general bune. 

”Dacă Vladimir Putin ar fi avut succes în Ucraina, Ungaria ar fi ridicat deja pretenții teritoriale asupra Slovaciei”, a declarat zilele trecute ministrul slovac de externe Rastislav Káčer în cadrul unei emisiuni televizate.

Întrebat dacă consideră că politica maghiară ar putea ridica pretenții teritoriale în următorii zece ani, Káčer a declarat că acest lucru se întâmplă deja în prezent, iar o posibilă victorie a lui Putin în Ucraina ar oferi contextul favorabil maghiarilor de a se afirma într-un mod agresiv.

Nu este prima dată când Káčer critică Ungaria, dar niciodată nu a sugerat atât de deschis că Budapesta reprezintă o amenințare la adresa securității.

Este important ca statele să evite să facă afirmații provocatoare și să se concentreze pe menținerea păcii și stabilității în regiune, în special în contextul conflictului din Ucraina.

Cum a reacționat partidul aflat la guvernare din Slovacia

Declarația ministrului nu a rămas fără răspuns în Slovacia. Președintele partidului aflat la guvernare, Igor Matovič, și deputatul Gyimesi György l-au criticat pe Káčer.

Potrivit lui Gyimesi, ministrul de externe răspândește știri false atunci când vorbește despre Ungaria ca fiind o amenințare la adresa integrității teritoriale a Slovaciei. Gyimesi i-a cerut ministrului să prezinte dovezi sau să-și ceară scuze față de Ungaria.

Registration

Aici iti poti reseta parola