Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria acuză SUA că a încercat să influențeze alegerile politice interne 
Articole online

Ungaria acuză SUA că a încercat să influențeze alegerile politice interne 

Orban

Ministrul ungar al Justiției încurajează Comisia Europeană să se amestece în treburile politice interne ale țării. Ministrul este interesat dacă Executivul de la Bruxelles a cooperat cu organizația care a trimis bani pentru opoziția ungară.

Ungaria acuză SUA că a încercat să influențeze alegerile politice interne 

Judit Varga a scris o scrisoare în apărarea democrațiilor europene, în care i-a cerut vicepreședintelui CE să adopte o poziție.

În numele Guvernului ungar „solicit o informare de la Comisia Europeană (CE) cu privire la eventuala cooperare a CE, în vreun program, cu organizația Action for Democracy”, a scris Judit Varga în scrisoarea sa adresată vicepreședintelui Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, în vederea „apărării democrațiilor europene”, și publicată joi pe pagina sa de Facebook. Ministrul ungar al Justiției ar implica chiar și Executivul UE în campania Guvernului de la Budapesta desfășurată împotriva stângii ungare, care este acuzată că a fost finanțată cu dolari în timpul campaniei electorale.

Ministrul ungar a mai solicitat Comisiei Europene ca „în rapoartele sale de țară să considere subvențiile din afara Uniunii Europene menite să influențeze alegerile din statele membre drept factor de risc”. Potrivit argumentării ministrului, această solicitare este în concordanță cu „protecția purității alegerilor democratice și, implicit, cu valorile comune ale Uniunii Europene”. În opinia sa, „campania electorală a partidelor de opoziție unite a primit un sprijin străin – din afara Uniunii Europene – din partea organizației Action for Democracy, iar scopul acestui sprijin a fost influențarea alegerilor.

Se pare că prin scrisoarea sa, Judit Varga vrea să împuște doi iepuri dintr-un foc, în condițiile în care a precizat că CE „a demonstrat în ultimii ani că este gata să-și interpreteze în mod flexibil competențele sale în ceea ce privește protecția democrației și a statului de drept”. De aceea, Judit Varga „are încredere că Comisia Europeană va acționa similar atunci când Guvernul ungar îi va cere să coopereze în eforturile depuse pentru protejarea acestor valori”. Iar apoi citându-l pe primul președinte al Republicii Cehe după schimbarea de regim, a îndemnat-o pe Vera Jourova să lupte „pentru o cauză dreaptă”.

Registration

Aici iti poti reseta parola