Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Unele dintre cele mai importante arme în războiul din Ucraina nu sunt noi și nu sunt sofisticate
Articole online

Unele dintre cele mai importante arme în războiul din Ucraina nu sunt noi și nu sunt sofisticate

razboi

Unele dintre cele mai importante arme în războiul din Ucraina nu sunt noi și nu sunt sofisticate

De exemplu, atunci când Rusia a invadat în Ucraina, era de așteptat ca forța sa aeriană să joace un rol decisiv, mai ales având în vedere inferioritatea numerică și calitativă a avioanelor ucrainene.

„Multe dintre cele mai importante sisteme de armament nu sunt lucruri noi”, a declarat Rob Lee, un expert american în armata rusă, despre războiul din Ucraina la o conferință recentă găzduită de think tank-ul New America.

În schimb, puterea aeriană a Moscovei a fost aproape un factor minor în conflict, piloții ruși fiind reticenți în a opera în spațiul aerian ucrainean după pierderile grele suferite la începutul conflictului.

Unul dintre motive a fost reprezentat de sistemele de apărare aeriană din epoca sovietică ale Ucrainei, cum ar fi rachetele antiaeriene S-300 și Buk-M1.

„Cred că, fără îndoială, cea mai importantă evoluție este faptul că apărarea aeriană a Ucrainei a rezistat și continuă să împiedice forțele aeriene rusești să intercepteze lucruri dincolo de linia frontului ucrainean”, a declarat Lee. „Rusia nu poate lovi HIMARS. Nu pot ținti cu adevărat comanda și controlul Ucrainei foarte eficient. Nu îi pot împiedica să se reaprovizioneze”.

„Cel mai important motiv este, probabil, lucruri precum sistemele Buk-M1 sau S-300. Acestea sunt sisteme sovietice. Nu sunt noi. Nu sunt fanteziste, dar joacă un rol atât de important”, a adăugat Lee. „Ele au permis unor sisteme mai moderne, precum HIMARS, să joace un rol foarte important”.

Acoperirea războiului atribuie deseori armelor occidentale trimise în Ucraina faptul că au schimbat situația pe teren și au permis ca o contraofensivă ucraineană să reducă câștigurile rusești.

Dar acele rachete antitanc Javelin și NLAW și rachete HIMARS se aflau încă în depozitele americane și britanice atunci când Rusia a invadat în februarie 2022. Ucraina nu avea să le primească decât peste săptămâni sau luni, deoarece SUA și alte națiuni au ezitat să trimită arme mari, cum ar fi artileria.

Armele pe care Ucraina le-a folosit pentru a opri avansul rusesc erau în principal modele mai vechi: tancuri T-72 și T-64 (care datează din anii 1960 și 1970), avioane de luptă MiG-29 și lansatoare multiple de rachete și mitraliere din epoca sovietică.

Echipamentul a fost actualizat cu noi echipamente electronice, muniții și alte îmbunătățiri

De exemplu, Ucraina a extins raza de acțiune și a modernizat componentele electronice ale rachetei anti-navă sovietice Kh-35 pentru a produce racheta autohtonă R-360 Neptune, care a scufundat crucișătorul Moskva – nava amiral a Flotei rusești din Marea Neagră – în aprilie 2022.

Din punct de vedere militar, cel mai ciudat aspect al războiului ruso-ucrainean este că ambele armate au arsenale și tactici în esență similare, care datează din perioada în care Rusia și Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică.

Pentru Ucraina, acest lucru are un beneficiu neașteptat: toate acele tancuri și artilerie sovietice capturate pot fi reutilizate cu ușurință de către echipajele ucrainene obișnuite să folosească acele modele.

Totuși, acest lucru se schimbă. Ucraina pune pe teren tot mai multe arme occidentale, pe măsură ce echipamentele sale sovietice mai vechi sunt distruse sau înlocuite. Deși este mai nouă și mai avansată din punct de vedere tehnic, această gamă de arme din peste 30 de țări va ridica dificultăți logistice și de integrare și va cere forțelor ucrainene să adopte un stil mai occidental de război de înaltă tehnologie.

Rusia se confruntă cu o perspectivă mai dificilă. Moscova a desfășurat unele arme noi, cum ar fi rachetele hipersonice și tancul T-90 (dintre care unul tocmai a fost capturat intact de Ucraina), dar, având în vedere că sancțiunile occidentale o privează de electronice și de alte componente importate, Rusia va avea din ce în ce mai multe dificultăți în fabricarea de arme avansate.

Este un semn de disperare faptul că, după ce a pierdut peste 1.000 de tancuri în război, Rusia folosește tancuri T-62 care erau învechite în urmă cu aproape jumătate de secol. Sunt mai bune decât să nu existe niciun fel de tancuri și arată că armele vechi pot fi eliminate treptat, dar ele nu mor în totalitate.

Registration

Aici iti poti reseta parola