Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA afirmă că a transmis Kremlinului că Rusia se va confrunta cu „consecințe catastrofale” dacă va folosi arme nucleare tactice în Ucraina
Articole online

SUA afirmă că a transmis Kremlinului că Rusia se va confrunta cu „consecințe catastrofale” dacă va folosi arme nucleare tactice în Ucraina

arme nucleare

SUA afirmă că a transmis Kremlinului că Rusia se va confrunta cu „consecințe catastrofale” dacă va folosi arme nucleare tactice în Ucraina

El a adăugat că, deși Putin a fluturat „cartea nucleară” în diferite momente de-a lungul războiului devastator care durează de șapte luni, administrația Biden ia „extrem de în serios” ultimele amenințări ale lui Putin.

„Am comunicat direct, în privat și la niveluri foarte înalte Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia”, a declarat duminică Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, la emisiunea „Face the Nation” de la CBS.

„SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv și am fost clari și specifici în legătură cu ceea ce va implica acest lucru”, a spus Sullivan. „Am fost, în public, la fel de clar, ca o chestiune de principiu, că Statele Unite vor răspunde decisiv dacă Rusia va folosi arme nucleare și că vom continua să sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-și apăra țara și de a-și apăra democrația”.

Rusia deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, care constă în arme nucleare strategice pregătite pentru a fi folosite împotriva unor ținte precum baze și orașe inamice. Cu o triadă nucleară operațională, Rusia are capacitatea de a efectua lovituri nucleare de pe uscat, din aer și de pe mare.

În cazul în care Rusia ar folosi forța nucleară, aceasta ar marca prima utilizare a armelor nucleare de la cel de-al Doilea Război Mondial, când SUA au aruncat bombe atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki.

Comentariile lui Sullivan vin după ce Putin a ținut săptămâna trecută un discurs televizat în care a anunțat o mobilizare militară parțială a rezerviștilor țării și a amenințat că va folosi arme nucleare. Liderul rus a acuzat în mod nefondat țările occidentale de „șantaj nuclear” și a afirmat, fără a furniza dovezi, că acestea încearcă în mod intenționat să provoace Kremlinul prin escaladarea retoricii în jurul propriilor lor stocuri de arme nucleare.

„Celor care își permit să facă astfel de afirmații despre Rusia, aș dori să vă reamintesc că și țara noastră are diverse mijloace de distrugere, iar unele componente sunt mai moderne decât cele ale țărilor NATO”, a declarat Putin.

„Iar dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru”, a mai spus el, adăugând că „nu este o cacealma”.

Oficialii occidentali au avertizat în mod repetat că Putin ar putea recurge la utilizarea unei arme nucleare dacă se simte pus la colț

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum, din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua ușor amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice”, a declarat în aprilie directorul CIA, William Burns.

Unii experți în Rusia și-au exprimat îngrijorări similare, în special în condițiile în care armata rusă se luptă cu o contraofensivă ucraineană. Generalul de brigadă în retragere Kevin Ryan, fost atașat al apărării în Rusia, a declarat pentru Insider la jumătatea lunii septembrie că acum este „și mai îngrijorat” de utilizarea armelor nucleare de către Putin.

Dar alți observatori ai Rusiei sunt sceptici că Putin ar folosi arme de distrugere în masă.

Ivo Daalder, un fost ambasador al SUA la NATO, a declarat miercurea trecută pentru Insider: „Oricine consideră necesar să spună că nu blufează, cel mai probabil o face”.

Amiralul în retragere James Stavridis, un fost comandant suprem aliat al NATO, a declarat vineri pentru MSNBC că nu pierde „mult somn” din cauza amenințărilor nucleare ale lui Putin. „Nu-l văd pe Putin hotărând să folosească o armă nucleară”, a spus el.

Registration

Aici iti poti reseta parola