Lanțuri făcute din dinți
Unul dintre cele mai ciudate concepte folosite în medicină a fost că morții ar putea să-i vindece pe cei vii, lucru care a dus la anumite tehnici medicale ciudate. Medicii și preoții din secolele XIV și XV au crezut că aproape orice parte a corpului ar putea fi vindecată cu ajutorul unui cadavru.
Pe vremuri, degetele unui om executat erau considerate drept semne care aduc noroc și sănătate, în timp ce părul îmbibat de sângele din urma unei spânzurări ar fi conferit invizibilitate. În acea perioadă, era foarte cunoscută acțiunea de furt a cadavrelor care erau folosite atât pentru cele menționate mai sus, cât și pentru dinții acestora care puteau vindeca durerile celor vii.
Metodele medicale medievale cu cadavre s-au răspândit rapid și în stomatologie. Unii oameni din Anglia purtau dinții cadavrelor la gât pentru a preveni posibilele afecțiuni, alții luat un dinte al unui cadavru și îl frecau pe dintele lor pentru a ameliora durerile.
La acea dată s-a constatat că cel mai bun mod de a vindeca o parte a corpului a fost acela de a folosi exact aceeași parte a corpului. Deoarece majoritatea oamenilor nu erau dornici să își ofere dinții pentru a fi tratați oamenii, cea mai bună opțiune era obținerea dinților de la cei decedați.
Apa folosită în ameliorarea durerii
În unele cazuri au fost folosite și alte părți ale cadavrelor pentru a ajuta la vindecarea dinților. În Irlanda, se credea că frecarea gingiilor deasupra unui dinte care avea probleme, cu degetul unui cadavru, ar ameliora durerea.
Dacă această practică nu funcționa, se încerca spălarea dintelui cu apă care ar fi trebuit să ajute. Chiar dacă la prima vedere acest tratament pare a fi rezonabil, apa cu care era spălat dintele trebuia înainte să fi fost folosită pe un cadavru.