Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un studiu pune sub semnul întrebării opiniile referitoare la ceea ce a determinat schimbările majore din societatea greacă antică din Creta
Articole online

Un studiu pune sub semnul întrebării opiniile referitoare la ceea ce a determinat schimbările majore din societatea greacă antică din Creta

unelte

Un studiu pune sub semnul întrebării opiniile referitoare la ceea ce a determinat schimbările majore din societatea greacă antică din Creta

În urmă cu 3.500 de ani, insula a trecut printr-o perioadă de transformări culturale semnificative, și anume adoptarea unei noi limbi și a unui nou sistem economic, precum și schimbări majore în ceea ce privește obiceiurile de înmormântare și vestimentația.

Cam în aceeași perioadă, multe situri importante din întreaga insulă au fost distruse, iar la faimosul palat din Knossos au apărut morminte de războinici, ceea ce i-a determinat pe cercetători să creadă multă vreme că aceste schimbări au fost rezultatul unei invazii miceniene.

„Descoperirile noastre sugerează o imagine mai complexă decât se credea până acum”, explică Tristan Carter, unul dintre autorii principali ai studiului și profesor în cadrul Departamentului de Antropologie de la Universitatea McMaster.

„Mai degrabă decât o schimbare culturală la scară largă, studiul nostru a găsit dovezi ale unei continuități semnificative după presupusa invazie. În timp ce noile practici pot fi inițiate prin forțe externe, cum ar fi invazia, migrația, colonialismul sau căsătoriile interculturale, cunoaștem, de asemenea, exemple în care localnicii aleg să adopte obiceiuri străine pentru a se distinge în cadrul propriei societăți”, spune Carter.

Mai degrabă decât să se uite la lucruri precum înmormântarea, arta sau îmbrăcămintea, practici care tind să se schimbe odată cu moda, arheologii au început să privească mai atent la practicile cotidiene, mai banale, ca o mai bună perspectivă asupra adevăratului caracter al unei culturi, explică el.

Obiectele confecționate, ajutorul cercetătorilor

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat un eșantion de unelte pe care cretanii din Epoca Bronzului le-au confecționat din obsidian, o sticlă vulcanică neagră. Folosind un reactor nuclear pentru a determina originea materiilor prime, ei au descoperit că uneltele din obsidian provin din insula Melos din Ciclade.

Atunci când aceste rezultate au fost luate în considerare, împreună cu metoda de fabricare folosită pentru realizarea uneltelor, a fost clar că această comunitate a trăit în același mod în care au trăit predecesorii lor în ultima mie de ani, care a continuat să fie distinctă de viața de pe continentul grec.

„Analiza noastră sugerează că populația rămăsese în mare parte locală, de origine minoică. Acest lucru nu înseamnă că nu a avut loc o invazie în Creta, ci că situația politică în restul insulei în această perioadă era mai complexă decât se credea anterior, cu o continuitate demografică semnificativă în multe zone”, a declarat Carter.

Cercetătorii consideră că, deși elitele locale erau aliniate strategic cu puterile miceniene, așa cum reiese din adoptarea vizibilă a stilurilor de îmbrăcăminte, de băutură și de înmormântare de pe continent, majoritatea oamenilor au continuat să își trăiască viața în același mod ca înainte.

Registration

Aici iti poti reseta parola