Anunţul vine de la agenţia de presă oficială iraniană ISNA.
„În numele locuitorilor provinciei Kerman, vom da trei milioane de dolari în bani cash oricărei persoane care îl va ucide pe Trump”, precizează agenţia de presă, citându-l pe Ahmad Hamzeh.
Kerman, capitala provinciei omonime, este oraşul natal al generalului Qassem Soleimani, ucis la Bagdad într-o spectaculoasă operaţiune americană.
Procesiunea funerară organizată după uciderea lui Soleimani s-a transformat aici în tragedie, după o busculadă soldată cu 50 de morţi.
După uciderea lui Soleimani, Parlamentul iranian a adoptat de urgenţă o lege care califică toate forţele armate americane drept „teroriste”.
Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, l-a numit „agitator global” pe preşedintele american, Donald Trump, acuzându-l de înrăutăţirea situaţiei în mai multe regiuni ale lumii.
„În ultimii doi ani, el şi Guvernul american nu au făcut decât să provoace tulburări”, a spus Rouhani într-un discurs rostit sâmbătă în oraşul Zahedan din sud-estul ţării.
Sunt mai multe crize acum decât erau înainte de începerea mandatului lui Trump, a adăugat acesta. „Nu numai în Iran, ci şi în Irak, în Siria, în Liban, în Afganistan – a adus mai multe probleme peste tot”, a afirmat preşedintele Iranului, ale cărui comentarii au fost redate de agenţia de ştiri online Khabar.
Cu o zi înainte, când a condus rugăciunea de vineri, pentru prima dată în ultimii opt ani, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, i-a numit „clovni” pe Trump şi pe secretarul său de stat Mike Pompeo.
Trump glumeşte pe Twitter
Preşedintele american a răspuns la aceste comentarii pe Twitter glumind cu ironie că Ali Khamenei ”nu a fost atât de suprem în ultima vreme”.
Donald Trump este constrâns să-şi justifice ordinul dat pentru uciderea generalului iranian după ce criticii săi au pus sub semnul întrebării natura iminentă a ameninţării la adresa intereselor americane, invocată de preşedintele SUA ca motiv pentru a-şi justifica decizia.
Washingtonul îi atribuie lui Qassem Soleimani orchestrarea uciderii a sute de soldaţi americani în Irak.
Administraţia preşedintelui Donald Trump este de asemenea supusă criticilor din cauza declaraţiilor contradictorii cu privire la raţiunea din spatele eliminării generalului iranian.
Duminică, ministrul apărării Mark Esper a declarat că el nu a văzut niciodată dovezi că Iranul ar fi plănuit atacuri asupra a patru ambasade americane, aşa cum susţinuse Trump.
Republicanii s-au folosit de eliminarea lui Soleimani pentru a-l apăra pe Trump ca pe liderul care ia măsuri împotriva inamicilor, în timp ce democraţii încearcă să-l demită din funcţie pe măsură ce procedura de impeachment înaintează.