Un mozaic roman scufundat a fost redescoperit într-o veche stațiune populară, cunoscută în trecut drept un „vârtej al luxului”
Baiae este un parc arheologic format dintr-un oraș parțial scufundat din perioada romană, situat pe malul Golfului Napoli, în actuala comună Bacoli din Italia.
Baiae s-a dezvoltat într-o stațiune romană populară, care a fost vizitată frecvent de multe personalități romane notabile. Orașul nu avea să ajungă niciodată la un statut de municipiu, dar în schimb a căpătat o reputație pentru un stil de viață extravagant. Acest lucru este susținut de o relatare a lui Sextus Propertius, un poet din epoca augustană din secolul I î.Hr., care a scris că Baiae era un „vârtej al luxului” și un „port al viciilor”.
Din cauza poziției orașului în Peninsula Cumană, în câmpurile Flegrae, o regiune vulcanică activă și volatilă, activitatea vulcanică bradisismică locală a ridicat și coborât geologia peninsulei, ceea ce a dus la scufundarea părților inferioare ale orașului.
Mozaicul, cunoscut sub numele de „mozaicul valurilor”, a fost descoperit pentru prima dată acum 40 de ani, dar, din cauza modificărilor sedimentelor de pe fundul mării, locația sa a fost pierdută până la anunțarea redescoperirii sale de către Parcul Arheologic Campi Flegrei în ianuarie 2023.
Mozaicul ar fi făcut parte dintr-o clădire de rang înalt din zona Portus Julius din Baiae și prezintă un model de valuri înconjurat de borduri de tessere roz și negre pe un fundal alb.
Arheologii de la CSR Restauro Beni Culturali îndepărtează în prezent incrustațiile de pe mozaic și repară tessera lipsă folosind mortar colorat pentru a se potrivi cu imaginea plăcilor originale.
Parcul arheologic Campi Flegrei intenționează ca mozaicul să fie o atracție subacvatică după finalizarea lucrărilor de restaurare. Parcul este o zonă protejată, înființată în 2002, ca exemplu unic în Mediterana de protecție arheologică și naturală subacvatică, iar fondatorii își doresc să dezvolte cât mai mult această parte uitată a măreției Imperiului Roman.