Arheologii au descoperit un mozaic antic în Napoli
Parcul este situat în Posillipo, care în perioada romană era un cartier de elită al orașului Napoli din Italia de astăzi. Posillipo este menționat în surse antice grecești și romane, fiind numit pentru prima dată Pausílypon, ceea ce înseamnă „fără de griji”.
Începând cu secolul I î.Hr. linia de coastă din Campania i-a atras pe romanii bogați ca loc de construire a unor vile grandioase ca reședințe. Printre acestea se numără Vila Vedius Pollio, cunoscută și sub numele de Vila Imperială, care avea propriul teatru cu 2000 de locuri, situat într-o zonă stâncoasă la capătul Golfului Napoli.
Vila a fost construită de Publius Vedius Pollio în secolul I î.Hr. Mai târziu în viață, Pollio a devenit faimos pentru gusturile sale luxoase și pentru cruzimea față de sclavii săi.
La moartea sa, în 15 î.Hr., Vedius i-a lăsat moștenire averea lui Augustus, împreună cu instrucțiuni de a ridica un monument adecvat pe locul respectiv. Fiind o proprietate imperială, vila a trecut la fiecare împărat până la domnia lui Hadrian, care a murit în 138 d.Hr.
Arheologii de la Universitatea „L’Orientale” din Napoli au descoperit o podea de mozaic din prima fază de construcție a vilei. Mozaicul este alcătuit din mici bucăți albe de tesserae cu o dublă ramă neagră, găsite intenționat îngropate sub lucrările de renovare comandate de Augustus după moartea lui Vedius.
Mozaicul făcea parte dintr-o mare sală cu vedere la mare, despre care a comentat Marco Giglio, de la Universitatea L’Orientale din Napoli: „Lipsește încă o datare stratigrafică, dar, pe baza stilului, sala ar putea data de la sfârșitul epocii republicane sau cel târziu din epoca augustană.”