Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un jurnalist american celebru acuză SUA de sabotarea gazoductelor Nord Stream!
Articole online

Un jurnalist american celebru acuză SUA de sabotarea gazoductelor Nord Stream!

Seymour Hersh

Un jurnalist american celebru acuză SUA de sabotarea gazoductelor Nord Stream!

Într-un articol publicat pe propriul său blog, Seymour Hersh scrie că scafandrii US Navy, ajutați de Norvegia, au plantat explozibili pe aceste conducte de gaze care leagă Rusia și Germania sub Marea Baltică în iunie, declanșându-i trei luni mai târziu.

Această informație este „total falsă” și este „pură ficțiune”, a replicat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Același ecou la CIA, unde un purtător de cuvânt a asigurat că articolul este „absolut fals”.

Țările occidentale acuzaseră Rusia că este responsabilă pentru aceste scurgeri impresionante precedate de explozii subacvatice, adăugându-se la furia care vizează Moscova după invazia acesteia în Ucraina.

Însă investigațiile efectuate de autoritățile suedeze, daneze și germane nu au permis încă să se stabilească cine este responsabil.

Potrivit jurnalistului Seymour Hersh, care se bazează pe o singură sursă anonimă, președintele american Joe Biden a decis el însuși să arunce în aer aceste conducte de gaz pentru a priva Moscova de veniturile fabuloase obţinute din vânzările sale de gaz către Europa.

Motivul pentru care SUA ar fi organizat sabotajul

De asemenea, Washingtonul a considerat că Nord Stream 1 și 2 au oferit Rusiei un important mijloc de presiune asupra Germaniei și a țărilor din Europa de Vest.

Jurnalistul asigură că ideea fusese ridicată în decembrie 2021, înainte ca planul să fie conceput de CIA.

După aceste explozii, ale căror imagini făcuseră înconjurul lumii, fuseseră menționați o serie de suspecți. În afară de Rusia și Statele Unite, fuseseră citate numele Germaniei, Ucrainei sau Poloniei.

Președintele rus Vladimir Putin a dat vina pe „anglo-saxoni” pentru acest sabotaj.

De la invadarea Ucrainei de către Moscova, cele două conducte s-au aflat în centrul tensiunilor geopolitice, alimentate după decizia Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa, ca o presupusă măsură de represalii pentru sancțiunile occidentale.

Registration

Aici iti poti reseta parola