Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un general american în retragere crede că este aproape imposibilă o contraofensivă completă a Ucrainei prin apărarea Rusiei
Articole online

Un general american în retragere crede că este aproape imposibilă o contraofensivă completă a Ucrainei prin apărarea Rusiei

Rusia

Eliberarea teritoriului ocupat de Rusia este un proces lent și calculat, și asta pentru un motiv întemeiat. După cum a spus un general american în retragere, forțele Kievului trebuie să străpungă „20 de kilometri de iad”, ceea ce nu este o sarcină ușoară, mai ales cu instrumentele pe care le au la îndemână.

Un general american în retragere crede că este aproape imposibilă o contraofensivă completă a Ucrainei prin apărarea Rusiei

Ucraina se află de câteva săptămâni în mult așteptata sa contraofensivă, iar armata sa a obținut mici câștiguri teritoriale. Dar este o luptă grea. Trupele rusești au construit straturi de apărare sofisticate și periculoase, concepute pentru a provoca cât mai multe daune militarilor ucraineni, după cum relatează Insider

În timp ce forțele ucrainene se pregăteau pentru ofensiva lor, forțele rusești au petrecut acele luni pregătind apărări elaborate în spatele unei linii de front tentaculare care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei. Acestea constau în șanțuri antitanc, sârmă ghimpată, tranșee întărite cu beton, câmpuri de mine antitanc și antipersonal, obstacole anti-vehicule și buncăre.

Forțele ucrainene au adunat un arsenal impresionant de tancuri, vehicule blindate și alte arme furnizate de SUA și aliații săi din NATO pentru „a da un pumn blindat” fortificațiilor rusești. Cu toate acestea, progresele nu au fost ușoare, iar oficialii ucraineni au respins frecvent pesimismul potrivit căruia contraofensiva nu avansează suficient de repede, argumentând că o contraofensivă rapidă și cuprinzătoare nu este „fezabilă’ doar cu armele pe care le are acum.

Săptămâna aceasta, generalul de brigadă în retragere Mark Kimmitt, care a servit timp de zeci de ani ca ofițer al armatei americane și, de asemenea, ca director adjunct al operațiunilor pentru forțele coaliției din Irak, a explicat de ce este atât de dificil pentru Ucraina să străpungă liniile Rusiei.

Într-un material video publicat luni de Wall Street Journal, Kimmitt a explicat cum aceste diverse apărări sunt suprapuse unele peste altele și se pot întinde pe mai mulți kilometri, creând până la opt straturi de fortificații periculoase pe care blindatele grele ale Kievului – cum ar fi tancurile avansate, de fabricație occidentală – și trupele terestre trebuie să le elimine cu costuri atât în ceea ce privește forța de muncă, cât și echipamentul.

„Rușii, la fel ca majoritatea țărilor, au ceea ce ei numesc „apărare deliberată”, care reprezintă o serie de obstacole stratificate, toate făcute pentru a se asigura că forțele ucrainene sunt oprite cât mai departe în față”, a declarat Kimmitt.

De exemplu, a spus el, vehiculele blindate ucrainene care încearcă să avanseze sunt prinse în capcane antitanc, expunându-le focului inamic. Între timp, soldații de infanterie care trec de capcanele pentru tancuri pot fi blocați de sârma ghimpată, ceea ce îi face vulnerabili la atacuri. În cazul în care aceste forțe reușesc să treacă, atunci se confruntă cu tranșee, câmpuri minate și dinți de dragon, care sunt șiruri de țepi de beton concepute pentru a opri vehiculele în calea lor.

Chiar și după ce au eliminat aceste straturi, ucrainenii s-ar putea confrunta cu linii suplimentare de sârmă ghimpată și tranșee

Aici, trupele Kievului sunt, de asemenea, ținte pentru artileria rusă, drone, avioane, muniții cu dispersie și alte atacuri mortale.

„Sunt 20 de kilometri de iad”, a declarat Kimmitt, referindu-se la straturile de apărare. „Nu există absolut nicio îndoială că este probabil cea mai dură luptă din afara orașelor”, a spus el, adăugând că Ucraina încearcă în prezent să găsească și să exploateze un „punct slab” în apărarea Rusiei.

Președintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a declarat la sfârșitul lunii iunie că ritmul lent al Ucrainei poate fi atribuit naturii generale a războiului, dar a avertizat că această contraofensivă va fi „foarte sângeroasă”. Și, dincolo de faptul că are sarcina de a curăța liniile de apărare elaborate ale Rusiei, Ucraina trebuie să facă acest lucru fără superioritate aeriană și cu o rezervă limitată de artilerie, deși o soluție la această din urmă problemă ar putea fi în curând pe drum.

„Rușii sunt săpați, au aruncat o mulțime de apărare, de forță de muncă și de muniții, iar ucrainenii au lovit cu curaj și sistematic și au înaintat și vor continua să facă acest lucru”, a declarat săptămâna trecută consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, în timp ce anunța că administrația Biden va furniza Kievului muniții cu dispersie letale, dar controversate, pentru a ajuta la contraofensivă.

„Ucrainenii au, de asemenea, o cantitate substanțială de capacități pe care nu le-au angajat încă în această luptă”, a adăugat el. „Așadar, povestea acestei contraofensive este departe de a fi scrisă, iar noi vom continua să sprijinim Ucraina pe parcurs.”

Registration

Aici iti poti reseta parola