Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un general al armatei americane se retrage fără „mustrare” după ce a fost anchetat că a luat apărarea în mediul online femeilor din armată
Articole online

Un general al armatei americane se retrage fără „mustrare” după ce a fost anchetat că a luat apărarea în mediul online femeilor din armată

general

Un general al armatei americane se retrage fără „mustrare” după ce a fost anchetat că a luat apărarea în mediul online femeilor din armată

Armata nu a luat nicio măsură împotriva generalului-maior Patrick Donahoe și i-a permis acestuia să se pensioneze duminică, punând capăt unei controverse după ce serviciul a început o investigație privind comportamentul online al ofițerului de armată în urma unor postări în care acesta a luat poziție împotriva comentariilor denigratoare ale lui Tucker Carlson de la Fox News despre femeile soldat.

„M-am pensionat onorabil și fără nicio mustrare sau admonestare”, a declarat Donahoe într-un interviu pentru Military.com.

Vestea că serviciul a cercetat comportamentul lui Donahoe a servit drept punct de aprindere asupra modului în care serviciul se ocupă de afacerile publice și gestionează presa partizană și criticile parlamentarilor la adresa administrației, totul în timp ce încearcă să facă serviciul mai atractiv pentru femei și alte grupuri subreprezentate în rândurile sale.

Angajamentul online al lui Donahoe a sărit în lumina reflectoarelor după o ceartă publică cu Carlson. Expertul a difuzat un segment în martie 2021 în care a criticat puternic armata pentru că permite femeilor să servească, în special în timp ce sunt însărcinate, spunând că armata SUA devine „mai feminină” în timp ce armata Chinei „devine mai masculină”.

În semn de reproș, Donahoe a postat pe Twitter o înregistrare video în care se reînrolează cu o femeie subofițer, spunând că prezentatorul Fox News „nu ar putea fi mai greșit” în ceea ce privește femeile în armată. Acest sentiment a fost împărtășit de lideri importanți ai serviciului, inclusiv de sergentul major al armatei Michael Grinston și de generalul Paul Funk, care la acea vreme era șeful Comandamentului pentru instruire și doctrină, pe lângă oficiali de rang înalt din alte ramuri.

„Ceea ce nu vom face absolut deloc este să acceptăm sfaturi de personal de la un prezentator de talk-show sau de la armata chineză”, a declarat John Kirby, care la acea vreme era secretarul de presă al Pentagonului. „Poate că acei oameni simt că au ceva de dovedit – asta depinde de ei. Noi știm că suntem cea mai bună armată din lume în prezent și, chiar și pentru toate lucrurile pe care trebuie să le îmbunătățim, știm exact de ce este așa.”

Scandalul apărut în spațiul public

Tweetul lui Donahoe și reacțiile similare din partea altor oficiali de rang înalt din armată și de la Pentagon l-au determinat pe senatorul Ted Cruz, republican din Texas, să scrie o scrisoare secretarului apărării, Lloyd Austin, acuzându-i pe acești lideri că sunt actori partizani, deși niciunul dintre oficialii serviciilor nu a vorbit despre politică.

Cu toate acestea, anchetatorii au constatat că Donahoe, în special, „a dat dovadă de o judecată slabă” și că „acoperirea mediatică ulterioară a atras atenția la nivel național” după ce a fost depusă o plângere anonimă despre comportamentul său, potrivit unui raport al inspectorului general analizat de Military.com.

După publicarea acestui raport, oficiali ai armatei și soldați de rând intervievați de Military.com au criticat ancheta pentru că l-a criticat pe fostul comandant al Centrului de Excelență în Manevre al Armatei de la Fort Benning, Georgia, doar pentru că a apărat femeile online. Raportul IG a apărut, de asemenea, în contextul în care armata a făcut recent progrese în ceea ce privește integrarea femeilor în armată printr-o serie de noi politici și deschiderea de locuri de muncă în armele de luptă.

Plângerile IG pot fi depuse, în general, de oricine din cadrul serviciilor, pentru aproape orice motiv, iar pensionările planificate pot fi blocate în timp ce aceste investigații sunt în curs de desfășurare, fiind uneori folosite de cei cu nemulțumiri vagi pentru a lovi pe cineva pe ușa de ieșire, a declarat pentru Military.com un înalt oficial al armatei. Din această cauză, unele surse care au cunoștință despre anchetă au crezut că plângerile împotriva lui Donahoe au fost mai mult legate de partizanat.

Criticile aduse armatei în timpul administrației Biden

Mass-media de dreapta a pus din ce în ce mai mult armata în vizor, fiind unul dintre principalele puncte de critică la adresa administrației Biden, susținând că serviciile au devenit „woke”, o critică amplă potrivit căreia acestea consimt la idealurile progresiste în loc să se concentreze pe necesitatea de a purta războaie – acuzații care au fost lansate în mare parte asupra armatei după ce președintele Joe Biden a preluat funcția, care se concentrează adesea pe politici anterioare președinției sale.

În segmentul său, Carlson a luat în principal în discuție faptul că femeile însărcinate servesc, arătând o imagine a unei aviatoare însărcinate într-un costum de zbor de maternitate, un efort de acomodare a femeilor care a fost început în timpul administrației Trump.

Vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece nu a fost autorizat de armată să vorbească, un oficial al serviciului care are cunoștințe directe despre anchetă a declarat în octombrie pentru Military.com că ancheta a fost mai puțin despre lupta cu Carlson și experții de dreapta și mai mult despre interacțiunile lui Donahoe cu femeile din serviciul militar online. Biroul IG a constatat că niciuna dintre aceste interacțiuni nu a fost de natură sexuală, raportul IG susținând că unele dintre conversațiile publice online ale lui Donahoe ar fi putut da impresia unui tratament preferențial.

Military.com a intervievat mai multe femei cu care Donahoe a avut relații frecvente pe Twitter, niciuna dintre ele nu a descris comportamentul său ca fiind inadecvat.

Investigația și răspunsul amestecat al liderilor superiori la dezvăluirea acesteia în rapoartele de presă au pus rapid în lumina reflectoarelor afacerile publice ale armatei și eforturile acesteia de a transmite rapid informații pe rețelele sociale și presei.

Army Times a fost primul care a relatat la 19 septembrie despre întârzierea pensionării lui Donahoe din cauza anchetei IG, deși armata nu a recunoscut oficial întârzierea până la 10 octombrie și numai în timpul unei conferințe de presă programată în prealabil cu conducerea superioară. 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola