Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Xi Jinping „pregătește poporul chinez pentru război”! Afirmațiile consilierului pentru securitate națională din SUA
Articole online

Xi Jinping „pregătește poporul chinez pentru război”! Afirmațiile consilierului pentru securitate națională din SUA

Xi Jinping

Xi Jinping „pregătește poporul chinez pentru război”! Afirmațiile consilierului pentru securitate națională din SUA

În cadrul emisiunii „Face The Nation” de la CBS, prezentată de Margaret Brennan, McMaster a declarat că SUA ar trebui să aibă grijă „să nu cadă în aceleași capcane în care am căzut cu Vladimir Putin” atunci când vine vorba de amenințarea unui conflict cu China în legătură cu Taiwanul.

El și mai mulți experți, printre care Michèle Flournoy, fost subsecretar al Apărării pentru politică, au discutat în cadrul emisiunii despre politica externă a SUA pe diferite fronturi, cum ar fi abordarea Iranului, războiul din Ucraina și China.

McMaster, un general-locotenent în retragere care a fost consilier pentru securitate națională în 2017 și 2018 în timpul fostului președinte Donald Trump, a declarat că SUA ar trebui să ia în serios potențialele amenințări din partea lui Xi, adăugând că liderul „vorbește serios”.

„Cred că trebuie să fim atenți să nu ne facem o imagine în oglindă, să nu cădem în aceleași capcane pe care le-am avut cu Vladimir Putin, a prejudecății de confirmare și a prejudecății de optimism”, a declarat McMaster.

El a adăugat că Xi Jinping a avut o postură agresivă în discursurile recente, spunându-le chinezilor că va fi nevoie de sacrificii pentru a readuce China la măreția națională.

McMaster a spus că Xi a „arătat foarte clar” prin declarațiile sale recente că se pregătește să acționeze împotriva Taiwanului și spre „cucerirea” insulei.

„China a devenit din ce în ce mai agresivă, nu doar din punct de vedere economic și financiar și din perspectiva diplomației de război, cu armata sa”, a adăugat el.

„Vorbim mult despre faptul că ne bazăm pe aliații noștri și că poate dacă facem un pas înapoi, aliații vor face mai mult”, a spus McMaster. „Cred că, de fapt, se întâmplă contrariul. Dacă americanii fac puțin mai mult, mulți dintre aliații noștri vor urma exemplul și își vor consolida și ei capacitățile și capacitățile defensive”.

 

McMaster a îndemnat SUA să își sporească prezența militară în regiunea Asia-Pacific

Xi a declarat în octombrie că, China „se străduiește pentru perspectiva reunificării pașnice cu Taiwanul”, dar a semnalat, de asemenea, în mod repetat, agresivitate față de insula democratică în timp ce își consolida puterea în toamna anului trecut.

El a deschis cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez spunând că guvernul său „nu va promite niciodată să renunțe la folosirea forței” pentru a cuceri Taiwanul. În noiembrie, Xi a îndemnat armata chineză să fie pregătită pentru un potențial război și a prezentat o viziune pentru ca Armata Populară de Eliberare să devină o forță de clasă mondială până în 2027.

Președintele chinez a denunțat, de asemenea, „interferența străină” cu Taiwanul – o amenințare voalată la adresa SUA, care a venit după vizita din august a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la Taipei. Beijingul, iritat de această vizită, a răspuns prin anunțarea unei serii de noi exerciții militare în apropierea insulei.

În ceea ce privește SUA, președintele Joe Biden a înfuriat Beijingul în octombrie, atunci când s-a rupt de politica americană pe termen lung, afirmând că Washingtonul va apăra Taiwanul dacă acesta va fi atacat de China.

Retorica lui Biden s-a schimbat apoi atunci când s-a întâlnit cu Xi în noiembrie, cu ocazia summitului G20, când președintele a subliniat cooperarea dintre națiunile lor și pacea în strâmtoarea Taiwan.

Registration

Aici iti poti reseta parola