Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un fost director CIA afirmă că Rusia este „cel mai probabil suspect” pentru presupusul sabotaj al Nord Stream
Articole online

Un fost director CIA afirmă că Rusia este „cel mai probabil suspect” pentru presupusul sabotaj al Nord Stream

Nord Stream 1

Un fost director CIA afirmă că Rusia este „cel mai probabil suspect” pentru presupusul sabotaj al Nord Stream

Fostul director al CIA, John Brennan, a declarat că, în opinia sa, Rusia este „cel mai probabil suspect” în spatele presupusului sabotaj al conductelor de gaze naturale Nord Stream din largul coastelor Danemarcei și Suediei.

„Acesta este în mod clar un act de sabotaj de un anumit fel și Rusia este cu siguranță cel mai probabil suspect”, a declarat Brennan în timpul unui interviu acordat miercuri postului CNN, vorbind despre presupusele explozii care au provocat scurgeri în conductele subacvatice.

Brennan a precizat că aceste conducte, care merg din Rusia în Germania prin Marea Baltică, se află „doar” la aproximativ 60 de metri de apă.

„Rusia are o capacitate submarină care ar putea cu ușurință să amplaseze dispozitive explozive lângă aceste conducte”, a spus Brennan, explicând că el crede că aparentul sabotaj este probabil un „‘semnal rusesc către Europa” că administrația de la Kremlin poate provoca daune dincolo de Ucraina.

Se crede că forța submarină rusă are capacități care ar putea atinge sau chiar secționa infrastructura de pe fundul mării, cum ar fi cablurile de comunicații, iar la o adâncime de 200 de metri este posibil ca încărcăturile să fi fost amplasate de un scafandru. CNN a relatat că navele de război rusești au fost văzute în apropierea zonelor în care s-au produs fisurile conductelor.

Avertismentul fostului șef CIA

Brennan, care a ocupat funcția de director al CIA în timpul foștilor președinți Barack Obama și Donald Trump, a continuat:

„Acesta ar putea fi un semn că Rusia intenționează să facă tot ceea ce crede că trebuie să facă pentru a slăbi o hotărâre europeană”.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a amenințat că va lua măsuri împotriva presupusului sabotaj al conductelor, după ce mai mulți lideri europeni au acuzat Moscova.

Între timp, Brennan a declarat că Rusia se află într-o „spirală descendentă” pe fondul războiului de șapte luni al președintelui rus Vladimir Putin cu Ucraina, în timp ce a subliniat modul în care forțele Moscovei au suferit înfrângeri recente din partea ucrainenilor pe câmpul de luptă.

Fostul director al CIA l-a numit pe Putin un „autocrat” care „se simte din ce în ce mai mult asaltat de probleme și de calculele greșite pe care le-a făcut în ceea ce privește intrarea în Ucraina”.

„El este izolat. De asemenea, încearcă să se mențină la putere și cred că vedem pași din ce în ce mai disperați care sunt făcuți”, a spus Brennan.

Registration

Aici iti poti reseta parola