Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Scurgerile de gaze naturale din gazoductele avariate de la Nord Stream erup ca niște gheizere în Marea Baltică, arată o înregistrare video a armatei daneze
Articole online

Scurgerile de gaze naturale din gazoductele avariate de la Nord Stream erup ca niște gheizere în Marea Baltică, arată o înregistrare video a armatei daneze

Nord Stream 1

Scurgerile de gaze naturale din gazoductele avariate de la Nord Stream erup ca niște gheizere în Marea Baltică, arată o înregistrare video a armatei daneze

Apărarea daneză a publicat marți o înregistrare video realizată dintr-un elicopter care arată amploarea tulburărilor provocate de conductele care prezintă scurgeri, despre care oficialii europeni cred că au fost sabotate.

Cea mai mare perturbare de la suprafață se întinde pe o distanță de peste 1.000 de metri, în timp ce cea mai mică are aproximativ 200 de metri.

Sistemele Nord Stream 1 și Nord Steam 2 au fost proiectate pentru a transporta gaze naturale din Rusia în Europa. Fiecare sistem cuprinde două conducte, ceea ce înseamnă patru în total. Oficialii danezi și suedezi au declarat că trei dintre cele patru conducte prezintă scurgeri.

Conductele trebuiau să fie principala arteră a fluxului de gaze naturale dinspre Rusia spre Europa, dar aprovizionarea a fost aproape oprită de când Rusia a invadat Ucraina. Avarierea Nord Stream este o nouă lovitură pentru Europa, care se confruntă cu o criză energetică.

Scurgerile se află la nord-est de insula daneză Bornholm

O explozie cu magnitudinea de 2,3 pe scara Richter a fost detectată în zonă luni, la ora locală 19:04, a declarat Björn Lund, seismolog la Universitatea Uppsala din Suedia, pentru ziarul suedez Expressen.

Scurgerile se află la o adâncime cuprinsă între 70 și 80 de metri, a precizat Administrația maritimă suedeză, potrivit Expressen.

Nord Stream AG, operatorul conductelor, a declarat marți:

„Distrugerile care au avut loc într-o singură zi la trei linii ale sistemului de conducte Nord Stream sunt fără precedent”.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a declarat marți că situația este „extraordinară” și că este „greu de imaginat” că avariile au fost accidentale. Presa germană a relatat anterior că surse guvernamentale au declarat că suspectează că Nord Stream a fost sabotat. Între timp, Kremlinul a declarat că nu poate exclude posibilitatea unui sabotaj, potrivit Reuters.

Au fost instituite zone de excludere maritimă și aeriană în jurul zonei în care au avut loc scurgerile, a precizat Ministerul danez al Apărării. O fregată din clasa Absalon și o navă de control al poluării au fost trimise în zonă în scopul monitorizării și pentru a îndepărta alte nave.

Registration

Aici iti poti reseta parola