Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Documente interceptate arată că oficiali pro-ruși permit unor adolescenți de doar 13 ani să voteze la referendumuri „false”
Articole online

Documente interceptate arată că oficiali pro-ruși permit unor adolescenți de doar 13 ani să voteze la referendumuri „false”

referendum

Documente interceptate arată că oficiali pro-ruși permit unor adolescenți de doar 13 ani să voteze la referendumuri „false”

Începând de vineri și până la începutul săptămânii viitoare, separatiștii susținuți de Moscova în patru regiuni ocupate din estul și sudul Ucrainei – Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia – organizează referendumuri privind aderarea la Rusia.

În regiunea ocupată Donetsk din estul Ucrainei, oficialii pro-ruși intenționează să includă adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani în procesul de votare al „referendumului fictiv”, a împărtășit serviciul de securitate ucrainean – sau SBU – într-o declarație de joi. Citând documente interceptate, SBU a declarat că „minorii” vor fi însoțiți de părinții, tutorii sau reprezentanții orfelinatelor la secțiile de votare.

SBU a declarat că acest lucru va permite reprezentanților ruși să construiască o bază de votanți mai răspândită și să „întărească controlul” asupra participării la referendum.

„În detrimentul „alegătorilor” minori, ocupanții încearcă să mărească în mod artificial lipsa catastrofală de „voturi” pentru a legitima [referendumul] fals”, a declarat SBU, adăugând că rușii intenționează să implice familiile care s-au înregistrat pentru a vota în Donețk, dar care acum locuiesc în Rusia, astfel încât să poată „falsifica rezultatele”.

În timp ce votul a început vineri, soldați ruși și reprezentanți ai acestora au stat de pază în jurul lucrătorilor electorali în timp ce ucrainenii votau și chiar au apărut la casele oamenilor, potrivit unui raport al New York Times. Un raport al CNN a declarat că unii locuitori au ignorat apelul la vot, în timp ce alții au fost forțați să voteze.

Oficialii ucraineni și occidentali au criticat pe scară largă referendumurile ca fiind ilegale și au declarat că rezultatele oricăror voturi nu vor fi niciodată recunoscute

„Referendumurile false nu au nicio legitimitate & nu schimbă natura războiului de agresiune al #Rusiei împotriva #Ucrainei. Aceasta este o nouă escaladare a războiului lui Putin”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la începutul acestei săptămâni.

În timpul unui discurs ținut miercuri în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, președintele Joe Biden a declarat că „referendumul fictiv pentru a încerca să anexeze părți din Ucraina” reprezintă o „încălcare extrem de semnificativă a Cartei ONU”.

Ministerul britanic al Apărării a împărtășit, într-o actualizare a informațiilor, că voturile sunt „probabil motivate de teama de un atac iminent al Ucrainei și de așteptarea unei mai mari securități după ce va deveni oficial parte a Rusiei”.

Anunțul referendumurilor de la începutul acestei săptămâni a venit după mai multe săptămâni de progrese ucrainene de-a lungul fronturilor de est și de sud ale războiului, inclusiv o contraofensivă punitivă în regiunea nord-estică Harkov, care a permis țării est-europene să elibereze mii de kilometri pătrați de teritoriu aflat anterior sub ocupație rusă.

Ca răspuns la eșecurile de pe câmpul de luptă, președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri mobilizarea militară parțială a rezerviștilor din țara sa – o măsură despre care oficialii occidentali și cercetătorii de război au spus că probabil nu va avea niciun impact tangibil asupra conflictului de șapte luni.

Registration

Aici iti poti reseta parola