Un cimitir anglo-saxon vechi de 1.600 de ani oferă noi dovezi despre invazia insulei
Un cimitir păgân bogat, datând din primii ani ai invaziei anglo-saxone în Marea Britanie în secolul al V-lea d.Hr., a fost descoperit în apropiere de Londra, în timp ce aveau loc lucrări pentru un proiect feroviar de mare viteză, cunoscut sub numele de High Speed 2 (HS2).
Noile descoperiri, care includ peste 100 de schelete, se numără printre cele mai importante descoperiri arheologice făcute de-a lungul traseului HS2, care va lega în cele din urmă orașele englezești Londra, Birmingham și Manchester. Printre alte descoperiri din ultimii ani se numără un oraș roman; zeci de schelete decapitate și un idol păgân din lemn vechi de 2.000 de ani.
„Atunci când găsim cimitire anglo-saxone, este posibil să fie vorba de câteva persoane, sau uneori de 20 sau 30”, a declarat pentru Live Science Rachel Wood, arheolog. „Dar aici avem 141. Nu este cel mai mare din toate timpurile, dar cu siguranță este acolo sus”.
Pe lângă rămășițele umane, printre care se numără și un tânăr care pare să fi fost ucis cu o suliță, arheologii au scos la iveală și bogatele obiecte funerare îngropate împreună cu acestea, cum ar fi broșe și inele din argint și alte metale decorate cu aur.
În multe dintre morminte au fost găsite, de asemenea, truse de îngrijire personală, iar unele dintre obiecte, precum mărgele de chihlimbar și vase de sticlă pentru băut, au fost probabil aduse în Marea Britanie din Europa continentală. Obiectele funerare scumpe și de rang înalt sugerează că oricine a fost înmormântat în acest sit, care are vedere spre nord la terenurile vaste și plate din Aylesbury Vale, a aparținut unei comunități anglo-saxone bogate, a declarat Wood.
Este posibil chiar să fi fost locul de odihnă finală al unei singure familii bogate de proprietari de terenuri de-a lungul mai multor generații.
„Este probabil ca toți ceilalți din comunitatea lor să fi fost înmormântați în altă parte”, și nu în acest cimitir nou descoperit, a spus ea. „Se pare că au ales în mod clar un loc pentru a-i îngropa pe cei bogați”.
Terenuri anglo-saxone
Terenul de înmormântare din apropierea orașului Wendover este una dintre cele mai timpurii urme de locuire anglo-saxonă din Marea Britanie. Mormintele mai târzii datează din secolul al VI-lea, dar cele mai timpurii datează din secolul al V-lea – poate doar câteva generații după sfârșitul dominației romane directe, în jurul anului 410 d.Hr.
Până în acel moment, mai multe armate care asigurau garnizoana provinciei romane Britannia, în regiunile care sunt astăzi Anglia și Țara Galilor, au fost retrase pentru a fortifica Galia împotriva rebeliunilor și invaziilor germanilor barbari. După aceea, o mare parte din regiune a revenit la stăpânirea creștină autohtonă „romano-britanică”, dar a fost atacată după aproximativ 440 d.Hr., când anglo-saxonii păgâni din nordul Europei au început să se stabilească acolo.
Dar nu au existat alte dovezi că oamenii îngropați acolo au dus o viață violentă, cu lupte frecvente cu romano-britanicii, a spus Wood.
Săpăturile de la cimitir au scos la iveală și 51 de cuțite, care ar putea fi interpretate astăzi ca arme, dar care la acea vreme erau ceva obișnuit. „Astăzi te-ai uita la asta și te-ai gândi că dacă o persoană a fost îngropată cu un cuțit, atunci trebuie să fie o armă”, a spus ea. „Dar așa mâncau ei – furculițele nu existau și toți aveau cuțite mici de mâncat”.
Înmormântări bogate
Unul dintre mormintele anglo-saxone de la Wendover iese în evidență ca fiind deosebit de bogat. Persoana din mormânt, o femeie, a fost îngropată cu o gamă vastă de bunuri funerare care sugerează că avea un statut înalt, a spus Wood.
Printre acestea se numără un castron ornamentat din sticlă verde pal care a fost creat probabil la începutul secolului al V-lea și care ar fi putut fi o moștenire din perioada romană. De asemenea, femeia a fost înmormântată cu mai multe inele, inclusiv unul din argint; broșe; accesorii de fier pentru centură și ornamente din fildeș.