Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cimitirul subacvatic din Egipt. Arheologii au descoperit o amuletă de aur
Articole online

Cimitirul subacvatic din Egipt. Arheologii au descoperit o amuletă de aur

Arheologii au descoperit o epavă veche de 2.200 de ani a unei nave egiptene care s-a scufundat după ce s-a lovit de templul Amun, în Marea Mediterană. Șocul a apărut în momentul în care rămășițele unui cimitir au ieșit la iveală.

O șansă rară

Nava este numită galeră, fiind vorba despre un tip de navă cu o pânză mare care este propulsată la viteze mari de către o echipă. „S-a scufundat după ce s-a lovit de grupurile statuare uriașe din templul Amun care a fost distrus în totalitate, în secolul al II-lea î.Hr.”, a declarat o echipă de arheologi.

„Descoperirea unei galere este extrem de rară”, a declarat Franck Goddio, președintele Institutului European de Arheologie Subacvatică. Nava a fost construită cu o anumită tehnică, prin care bucățile de lemn cu proeminențe erau așezate în bucăți de lemn cu găuri. Rezultatul era o navă realizată din secțiuni de lemn care se întrepătrund ca un puzzle. Nu este clar dacă această navă transporta marfă atunci când s-a scufundat.

În locul unde a fost găsită nava, arheologii au descoperit și un cimitir care era folosit cu 2.400 de ani în urmă. Printre rămășițele găsite se aflau piese de ceramică pictate manual și o amuletă de aur care îl înfățișează pe Bes, un zeu egiptean asociat cu nașterea și fertilitatea.

Egiptul preia tradițiile grecești

Cimitirul a fost acoperit de o grămadă de roci care au fost folosite în lumea antică, în mod obișnuit, pentru a marca locațiile înmormântărilor. Orașul antic în care s-au făcut descoperirile era cunoscut sub numele de Thonis pentru locuitorii săi egipteni și Heracleion pentru locuitorii săi greci. Prin urmare, arheologii din zilele noastre îl numesc Thonis-Heracleion.

O serie de cutremure au dus la scufundarea treptată a orașului, până când, în urmă cu 1.000 de ani a fost înghițit de apă complet. Orașul a înflorit într-un moment în care mulți greci veneau în Egipt și își aduceau și tradițiile culturale cu ei. În 332 î.Hr., Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul și o linie de conducători descendenți ai unuia dintre generalii care urmau să conducă Egiptul timp de trei secole.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA