Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un avion de luptă rusesc a tras o rachetă în timp ce urmărea un avion de recunoaștere al Royal Air Force aflat în patrulare deasupra Mării Negre
Articole online

Un avion de luptă rusesc a tras o rachetă în timp ce urmărea un avion de recunoaștere al Royal Air Force aflat în patrulare deasupra Mării Negre

avioane

Un avion de luptă rusesc a tras o rachetă în timp ce urmărea un avion de recunoaștere al Royal Air Force aflat în patrulare deasupra Mării Negre

Avionul RC-135W Rivet Joint se afla în mijlocul unei patrule de rutină deasupra Mării Negre la 29 septembrie, când două avioane de vânătoare rusești Su-27 înarmate au „interacționat” cu avionul de supraveghere, a declarat Wallace în fața parlamentarilor de la Londra, în timp ce prezenta o actualizare a situației privind războiul din Ucraina.

„Nu este neobișnuit ca aeronavele să fie umbrite, iar această zi nu a fost diferită. Cu toate acestea, în timpul acestei interacțiuni, a reieșit că unul dintre avioanele Su-27 a lansat o rachetă în apropierea RAF Rivet Joint, dincolo de raza vizuală”, a declarat Wallace, adăugând că interacțiunea a durat aproximativ 90 de minute.

RAF Rivet Joint s-a întors la baza sa odată ce patrula s-a încheiat, a spus Wallace, iar de atunci și-a comunicat îngrijorarea omologului său rus, ministrul rus al apărării Serghei Shoigu, „în lumina acestui angajament potențial periculos”.

Într-o scrisoare adresată lui Shoigu, Wallace a spus că a precizat că RAF Rivet Joint nu era înarmat, că opera în spațiul aerian internațional și că urma o „traiectorie de zbor pre-notificată”.

El a declarat joi că Moscova a transmis un răspuns la începutul acestei luni care a pus incidentul pe seama unei probleme tehnice a avionului de luptă.

„Ministerul britanic al Apărării a împărtășit aceste informații cu aliații și, după consultări, am reluat patrulările de rutină – dar de data aceasta escortate de avioane de luptă”, a declarat Wallace.

Acesta nu ar fi primul caz în care un avion de vânătoare a tras o rachetă atunci când nu trebuia să o facă. Un avion spaniol care a participat la o misiune NATO deasupra statelor baltice în 2018 a lansat accidental o rachetă – ceea ce a dus la avertismente din partea Rusiei la momentul respectiv.

Forțele rusești s-au implicat anterior în acțiuni provocatoare în jurul forțelor SUA și NATO din Marea Neagră, dar incidentul recent vine într-o perioadă de tensiune extremă între alianța occidentală și Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Registration

Aici iti poti reseta parola