Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ultimul zbor al aeronavei Concorde
Articole online

Ultimul zbor al aeronavei Concorde

concorde

Ultimul zbor al aeronavei Concorde

Avionul British Airways a transportat 100 de pasageri, printre care actrița Joan Collins, fotomodelul Christie Brinkley și un cuplu din Ohio care ar fi plătit 60.000 de dolari pe eBay pentru două bilete (un bilet transatlantic dus-întors costa în mod obișnuit aproximativ 9.000 de dolari). O mare mulțime de spectatori a salutat sosirea avionului la Londra, care a coincis cu alte două ultime zboruri Concorde de la Edinburgh și din Golful Biscaya.

Concorde, care a fost dezvoltat în comun de guvernele britanic și francez, a început serviciul comercial în ianuarie 1976. O realizare semnificativă în domeniul tehnologiei și designului aviatic, avioanele elegante, cu aripi în formă de delta, puteau face călătoria de la New York la Londra în aproximativ trei ore și jumătate, călătorind cu o viteză de 1.350 de mile pe oră. Concorde a devenit un simbol al vitezei și al luxului, deși nu a fost lipsit de probleme. Unii dintre cei care locuiau sub traiectoria sa de zbor au criticat zgomotul enorm pe care îl producea. Și, în mod tragic, la 25 iulie 2000, un avion Air France s-a prăbușit după decolarea de la Paris, ucigând toate cele 109 persoane aflate la bord și alte patru persoane de la sol.

Toate zborurile Concorde au fost suspendate la sol timp de peste un an după incident

Invocând creșterea costurilor de operare și reducerea vânzărilor de bilete, British Airways și-a retras flota Concorde în octombrie 2003. Air France, singurul alt transportator Concorde, și-a oprit definitiv avioanele la sol în mai 2003. Cu toate acestea, farmecul Concorde a fost atât de puternic încât, atunci când companiile aeriene au scos la licitație piese de schimb din flotele lor la scurt timp după retragerea acestora, multe articole s-au vândut cu mult mai mult decât prețul propus. De exemplu, o pătură evaluată la 100 de dolari s-a vândut cu 2.000 de dolari, o ușă s-a vândut cu 33.000 de dolari, iar un vârf de ac s-a vândut cu 550.000 de dolari.

În august 2020, Virgin Galactic a anunțat că intenționează să se asocieze cu producătorul de automobile Rolls Royce pentru a dezvolta un avion supersonic de pasageri capabil să zboare cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului. Iar în iunie 2021, United Airlines a anunțat că intenționează să readucă pe cer un avion transatlantic supersonic. Avioanele cu 88 de locuri, produse de firma start-up americană Boom Supersonic, ar putea înjumătăți timpul de zbor – făcând un zbor de la Londra la Newark, N.J., în trei ore și jumătate. Testele de zbor sunt programate să înceapă în 2026.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola