Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > UE va găzdui negocierile de pace dintre Armenia și Azerbaidjan
Articole online

UE va găzdui negocierile de pace dintre Armenia și Azerbaidjan

UE

UE va găzdui negocierile de pace dintre Armenia și Azerbaidjan

Liderii Armeniei și Azerbaidjanului vor purta discuții la Bruxelles în acest weekend, în contextul în care se speculează din ce în ce mai mult că cele două părți ar putea semna un acord de pace după decenii de conflict violent.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, îi va găzdui pe președintele azer Ilham Aliyev și pe premierul armean Nikol Pashinyan, a relatat luni Financial Times, citând surse diplomatice.

Doi oficiali europeni au confirmat pentru POLITICO că discuțiile sunt planificate pentru 13-14 mai, dar agenda nu a fost încă prezentată oficial. Atât ministerul de externe armean, cât și cel azer au refuzat să comenteze știrea.

„Vedem acest lucru ca pe o continuare a eforturilor de normalizare a relațiilor armeano-azere, o reluare a reuniunilor trilaterale în formatul de la Bruxelles și o continuare a discuțiilor de pace importante și pozitive care au avut loc la Washington săptămâna trecută”, a declarat un oficial al Comisiei Europene, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta un subiect sensibil.

Miniștrii de externe din cele două foste republici sovietice s-au întâlnit la începutul acestei luni pentru negocieri mediate de secretarul de stat american Antony Blinken. Apelurile pentru un acord de pace durabil au crescut după o serie de ciocniri violente recente de-a lungul graniței comune, la doar doi ani și jumătate după un război sângeros pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah, în care au murit mii de soldați armeni și azeri.

Chestiunea integrității teritoriale a fost în fruntea agendei de negocieri și, luna trecută, Pashinyan a indicat că Erevanul este pregătit să accepte suveranitatea azeră asupra Nagorno-Karabah.

Registration

Aici iti poti reseta parola