A fost publicat un nou studiu privind antisemitismul în Ungaria
Cercetările lui Máthé evidențiază faptul că cea mai mare comunitate evreiască pe cap de locuitor din UE trăiește în Franța, urmată de Ungaria, în timp ce Ungaria este pe locul trei în UE în ceea ce privește populația totală. Percepția sentimentelor antisemite evidențiază faptul că persoanele din Franța, Belgia, Suedia și Germania sunt deosebit de îngrijorate de creșterea animozității. În Franța, Suedia și Germania, numărul incidentelor antisemite arată o tendință de creștere, în timp ce în Ungaria acesta a scăzut în ultimii ani. Cele mai multe cazuri de incidente antisemite sunt legate de musulmani extremiști sau de opinii politice de stânga. În plus, majoritatea persoanelor care au ales să emigreze în Israel sunt din Franța, în timp ce cea mai mică comunitate de imigranți este din Ungaria.
Deși în secolul trecut cauza principală a antisemitismului a fost naționalismul extremist, se pare că sentimentele antisemite din ce în ce mai numeroase în Europa cresc în rândul musulmanilor extremiști (30 %) și al stângii politice (21 %). În ultima vreme, cele mai puține incidente au fost comise de persoane cu vederi politice de dreapta (13 %).
În 2018, a fost realizat un sondaj Eurobarometru special privind percepțiile asupra antisemitismului în toate țările UE. Rezultatele au arătat că există o diferență relevantă în ceea ce privește percepțiile asupra antisemitismului în statele membre din Europa de Vest și în cele din Europa Centrală și de Est. Mai exact, în șase țări, majoritatea populației consideră că antisemitismul a crescut în țara lor: în Suedia (73%), Germania (61%), Țările de Jos (55%), Franța (51%), Danemarca (50%).
În schimb, o cincime dintre respondenții din UE consideră că antisemitismul a scăzut în țara lor în ultimii cinci ani. Aceste răspunsuri au venit din România (29 la sută), Ungaria (22 la sută), Lituania (21 la sută) și Letonia (20 la sută).
Expresii de ostilitate și amenințări la adresa popoarelor evreiești
Ostilitatea transmisă pe stradă sau în alte locuri publice sunt, însă, și mai îngrijorătoare. Majoritatea respondenților din Franța (80 la sută), Suedia (75 la sută), Germania (64 la sută), Italia, Țările de Jos (ambele 61 la sută) și Belgia (59 la sută) consideră că aceasta este o problemă majoră în țara lor.
Antisemitismul larg răspândit în Europa de Vest nu se oprește la vandalism și ostilitate. La ani după masacrele menționate, atacurile fizice împotriva evreilor sunt încă o problemă în statele membre în care vandalismul și atacurile online sunt frecvente. Respondenții din Franța (83 %), Suedia (73 %), Germania (64 %), Italia (60 %) și Belgia (56 %) consideră că atacurile fizice reprezintă o problemă în țara lor.
Este extrem de îngrijorător faptul că evreii din Europa de Vest au înregistrat o scădere a incidentelor antisemite doar în perioada de închidere din cauza pandemiei COVID. În 2020, după primele câteva valuri ale pandemiei, odată cu relaxarea reglementărilor care limitau contactele sociale, numărul incidentelor a început să crească din nou. Singura țară cu o tendință de scădere este Ungaria: cel mai mare număr de incidente a fost înregistrat în 2013, cu 61 de cazuri raportate. În 2020 și 2021, în această țară au fost înregistrate 30 și, respectiv, 37 de incidente.
Ostilitatea, amenințările și atacurile fizice împotriva evreilor par să fie cele mai răspândite în Franța, care are cea mai mare comunitate evreiască din Europa. Cu toate acestea, al doilea cel mai nesigur loc pentru evrei este Suedia, unde doar o mică parte din populație are moștenire evreiască.
Imigrația în Israel, deși ia în considerare procentul din totalul populației evreiești dintr-o anumită țară, ne oferă o idee despre proporția de evrei care părăsesc țara – dintr-un motiv sau altul. În comparație cu mărimea populației evreiești, imigrația din Franța este în continuare cea mai mare.